Από… σαπάκι, πολύφερνη νύφη η μονάδα στο Αμύνταιο
ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και το σχήμα Κοπελούζου-Shenhua οι τρεις μνηστήρες
Σημαντικά οφέλη για τη ΔΕΗ αποδεικνύεται ότι προκύπτουν στην πράξη από την ανάπτυξη της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, αφού ακόμη και η πλέον παλιά και απαξιωμένη μονάδα της εταιρείας, το Αμύνταιο, γίνεται πολύφερνη νύφη, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού των ανερχόμενων πρωταγωνιστών στην ενέργεια. Η βιομηχανία αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις της Κομισιόν για τη λιγνιτική συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Αν και οι αποφάσεις για τη λιγνιτική συμμετοχή στην παραγωγή ρεύματος θα ληφθούν τον Απρίλιο και επομένως μόνο τότε θα γνωρίζουμε αν η ΔΕΗ θα χρειαστεί επενδύσεις για την αξιοποίησή του. Μετά δε την πρόταση της Μυτιληναίος για ανάληψη του κόστους επενδύσεων με αντάλλαγμα οφέλη για την ενεργόβορο βιομηχανία, η βαριά βιομηχανία της χώρας αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις της Κομισιόν και της κυβέρνησης.
Η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει τρεις επενδυτικές προτάσεις από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, τη Μυτιληναίος και το σχήμα Κοπελούζου-Shenhua, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά το Αμύνταιο, χωρίς δικά της κεφάλαια επιστρέφοντας στον καθένα διαφορετικά ανταλλάγματα. Η Τέρνα θέλει ηλεκτρικό ρεύμα για να δώσει καλύτερες τιμές στη λιανική, οι Κοπελούζου-Shenhua θέλουν ποσοστό στο Αμύνταιο και ο Μυτιληναίος φθηνό ρεύμα για το Αλουμίνιο και την ενεργοβόρο βιομηχανία και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολλές οι βιομηχανίες που θα ήθελαν να συμμετέχουν με δεδομένο βέβαιο ότι θα λειτουργεί μέχρι το 2030 το Αμύνταιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα επιλέξει ανάμεσα στις τρεις προτάσεις ανάλογα με τα συμφέροντά της, το ποια δηλαδή της εξασφαλίζει μεγαλύτερα έσοδα.
Το καίριο ερώτημα όμως από το οποίο εξαρτάται το αν θα υπάρξει τέτοια προοπτική είναι ποια θα είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Αν είναι 18-19 τεραβατώρες όπως (σσ: πέρυσι έφτασε τις 19 τεραβατώρες), τότε χρειάζεται και το Αμύνταιο, αν όμως περιοριστεί στις 16 τεραβατώρες, το Αμύνταιο θα μείνει εκτός, αφού προηγούνται οι άλλες μονάδες, ο Αγ. Δημήτριος που λειτουργεί, η Πτολεμαίδα V που κατασκευάζεται, ενώ οι Μελίτη και Μεγαλόπολη οδεύουν προς πώληση.
Τις απαντήσεις –για τη λιγνιτική συμμετοχή- θα δώσει το ΥΠΕΝ, όταν θα τις καταθέσει προς έγκριση στην Κομισιόν κάπου γύρω στο Μάρτιο. Τότε θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, προτείνει να αναλάβει την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων του Αμυνταίου με ίδια κεφάλαια, με αντάλλαγμα την απορρόφηση σε προσυμφωνημένη τιμή του ρεύματος που θα παράγει ο εκσυγχρονισμένος πλέον σταθμός της Φλώρινας. Ουσιαστικά είναι μια επένδυση που επιλέγει για να εξασφαλίσει δωρεάν ρεύματος ώστε να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές τις τιμές με τις οποίες προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, καθώς και σε επιχειρήσεις.
Η Μυτιληναίος, προτείνει κάτι διαφορετικό με οφέλη για όλη την ενεργοβόρο βιομηχανία πρόταση που… ταιριάζει και με τη νέο προφίλ που σύντομα θα έχει ο Πρόεδρος του ομίλου ως επικεφαλής του ΣΕΒ. Η πρόταση δεν αφορά μόνο την Αλουμίνιο αλλά όλη την ενεργοβόρο βιομηχανία, και αναλαμβάνει να καλύψει τα 110 εκ. ευρώ που είναι το κόστος αναβάθμισης του σταθμού, για την αναβάθμιση των δύο μονάδων συνολικής ισχύος 400 MW με αντάλλαγμα τη σύναψης σύμβασης προμήθειας ρεύματος μέχρι και το 2030. Η πρόταση αφορά όχι μόνο την Αλουμίνιο αλλά και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες και καλεί τη δημόσια επιχείρηση να ξεκινήσουν συζητήσεις Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι βιομηχανίες υψηλής τάσης θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας βγαίνοντας κερδισμένες και οι δύο πλευρές.Η πρόταση της Μυτιληναίος μιλά για απορρόφηση 300-400 MW από τα 600 MW ονομαστικής ισχύος του Αμυνταίου, ενώ η ακριβής ποσότητα της ισχύος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στο project και άλλων βιομηχανιών, με τη σύναψη ενός 12ετούς διμερούς συμβολαίου τροφοδοσίας με ρεύμα της "Αλουμίνιον", καθώς και όσων ενεργοβόρων βιομηχανιών επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
To σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Shenhua επίσης προτείνει την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ισχύος 600 MW λιγνιτικού σταθμού, έναντι εισόδου του με μετοχικό ποσοστό σε αυτόν, προκειμένου να πουλά το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα. Το ποσοστό της μετοχικής συμμετοχής δεν είχε γίνει γνωστό, ωστόσο ο στόχος της πρότασης είναι να μπει το σχήμα Κοπελούζου και η Shenhua στην παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας και στην πώλησή της στο σύστημα.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας