Οδεύει για το ΣτΕ το Ελληνικό

Τις επόμενες μέρες το Προεδρικό Διάταγμα

Οδεύει για το ΣτΕ το Ελληνικό

Αλυσιδωτές εξελίξεις σε επενδυτικό επίπεδο έφερε η απόφαση της κυβέρνησης να τρέξει το Ελληνικό έπειτα από μήνες κωλυσιεργίας, εμποδίων και καθυστερήσεων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατίθεται αύριο – εκτός απρόοπτου - το Προεδρικό Διάταγμα με τις χρήσεις και τους όρους δόμησης για την πολεοδόμηση του Ελληνικού.

Την περασμένη εβδομάδα το Προεδρικό Διάταγμα που πήρε τις απαραίτητες υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς Σταθάκη, Παπανάτσιου, Φάμελλο και Κονιόρδου περιγράφει το τι θα γίνει και πού στο πρώην αεροδρόμιο και μόλις πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας το έργο θα πάρει μπροστά. Να σημειωθεί πως στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης προτείνεται η χωροθέτηση 6 ψηλών κτιρίων, όλα κάτω από 200 μέτρα.

Η χωροθέτηση ψηλών κτιρίων στο σχέδιο ανάπτυξης έγινε για να μειωθεί η κάλυψη της επιφάνειας και να «απελευθερωθούν» χώροι πρασίνου και κοινής χρήσης, εξυπηρετώντας παράλληλα τον στόχο της ανέγερσης κτιρίων-τοποσήμων.

Ταυτόχρονα, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2018 πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όσοι φορείς βρίσκονται ακόμη στο χώρο και να προκηρυχθεί από το υπ. Οικονομικών ο διαγωνισμός για το καζίνο.

Το βήμα είναι ασφαλώς σημαντικό καθώς σηματοδοτεί τη βούληση της κυβέρνησης να τελειώσει με το θέμα του Ελληνικού, έπειτα από ένα σίριαλ αμφιλεγόμενων υπουργικών αποφάσεων, εμπλοκών με το δασάρχη, και αρχαιολογικών εμμονών. Εφόσον το ΣτΕ δεν αργήσει να εκδώσει την απόφασή του, και ταυτόχρονα επιλυθούν οι εκρεμμότητες με την αποχώρηση από το Ελληνικό φορέων όπως το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, τότε μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εκσκαφικά έργα.

Η έγκριση του προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης «ξεπάγωσε» μια σειρά προειλημμένων αποφάσεων από εγχωριους μεγαλοεπενδυτές γύρω από την Lamda Development.

Ως αποτέλεσμα, μέσα σε 48 ώρες άλλαξε χέρια το 13,43% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda. Η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (Pharmathen), αγόρασαν το 12,8% της Lamda από το fund της Blackstone, δηλαδή 10,2 εκατ. τεμάχια, και σήμερα τα Αττικά Πολυκαστήματα (όμιλος Folli Follie, Kων. Λαμπρόπουλος, κ.α.). απέκτησαν ένα επιπλέον 0,63%, δηλαδή 500.000 τεμάχια, από την ίδια την εταιρεία.

Είναι προφανές ότι οι επιχειρηματίες αυτοί παίρνουν θέσεις στη Lamda, διαβλέποντας τις τεράστιες ευκαιρίες που συνεπάγεται το ξεμπλοκάρισμα του μεγαλύτερου project των επόμενων ετών, δηλαδή η επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, διάρκειας 15-20 ετών, και η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.

Επρόκειτο για δρομολογημένες εδώ και καιρό κινήσεις που όμως είχαν παγώσει, λόγω των αλεπάλληλων εμπλοκών και εμποδίων που αντιμέτωπιζε η επένδυση, η οποία ουκ ολίγες φορές είχε κινδυνέψει να τιναχθεί στον αέρα.

Επειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, η Lamda επικαιροποίησε τη σύνθεση του μετοχολογίου της. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρεία απομένει πλέον με ποσοστό 2% επί συνολικού αριθμού 79.721.775 μετοχών, με την Lamda Holdings να ελέγχει το 51%, τους ξένους θεσμικούς επενδυτές το 29%, τους έλληνες ιδιώτες το 11% και τους έλληνες θεσμικούς το 7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ