Mπουλντόζες στο Ελληνικό εδώ και τώρα
Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις
Κρίσιμες είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη για το Ελληνικό που καλείται να λάβει η κυβέρνηση εντός Δεκεμβρίου προκειμένου το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) να πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) και να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δεν αφήνουν οι δανειστές, θέτοντας πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια και μία μακροσκελής λίστα προαπαιτούμενων και ειδικότερα στο Ελληνικό.
Ευρωπαϊκή πηγή δίνοντας έμφαση στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το έργο... χθες. Ωστόσο, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση το ΣΟΑ, που εν τέλει θα εγκριθεί, οφείλει να μην έχει ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το πολεοδομικό σχέδιο των επενδυτών, γιατί διαφορετικά δεν θα συμβάδιζε με το αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο.
Το έργο του Ελληνικού είναι ύψους 7 δισ. ευρώ, πολύ μεγάλο ακόμα και για τα δεδομένα άλλων μεγαλύτερων χωρών, όπως και ικανό να αναβαθμίσει πολλαπλά το τουριστικό προϊόν της Αττικής. Όπως εκτιμάται, για να προχωρήσει χρειάζεται περισσότερους επενδυτές, γεγονός που σημαίνει ότι η διοίκηση της Lamda πρέπει να «οπλιστεί» με ένα ξεκάθαρο σχέδιο και σαφή χρονοδιαγράμματα.
Την ίδια στιγμή και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στο Ελληνικό και εκτιμά ότι η επένδυση «θα μπορούσε να βοηθήσει το σύνολο της οικονομίας να ορθοποδήσει». Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι «σύντομα πρόκειται να δημιουργηθούν εκεί οι μεγαλύτερες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, μαρίνα για θαλαμηγούς και μια δημόσια παραλία. Με την επένδυση στην περιοχή και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, η κρίση στην Ελλάδα θα αποτελέσει παρελθόν, λέει ο Γκερντ Ντύκελμαν-Ντουμπλάνι, εμπορικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.