Αναζητώντας λύση στο δύσκολο παζλ της ΔΕΗ!

Για πότε μετατέθηκε το market test  

 Αναζητώντας λύση στο δύσκολο παζλ της ΔΕΗ!

Συνεχίζεται το παζάρι για το τελικό πακέτο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης.

Για Νοέμβριο πάει τελικά το περίφημο market test από το οποίο θα φανεί ποιοι ενδιαφέρονται για το 40% τηςΔΕΗ από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΔΕΗ, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.

Η κόντρα σε αυτή την περίπτωση είναι με τους Ευρωπαίους, αφού το ΔΝΤ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις γίνονται απευθείας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και επί της ουσίας έχουν στο επίκεντρο την υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει τη συμμετοχή της στην παραγωγή.

Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τις μονάδες που προσφέρει η ελληνική πλευρά και μεταξύ άλλων ζητάνε τη Μεγαλόπολη. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις δύο μονάδες του Αμύνταιου, για τις οποίες τίθεται ο προβληματισμός από την πλευρά των δανειστών για το αν θα βρεθούν επενδυτές με δεδομένο ότι το 2019 πρέπει να αποσυρθούν ενώ το κόστος αναβάθμισής τους είναι μεγάλο.

Η εβδομάδα αυτή όμως δεν είναι κρίσιμη μόνο για το λιγνίτη αλλά και την ενεργειακή αγορά συνολικά.

Ο λόγος είναι η μεγάλη δημοπρασία των 718 μεγαβατώρων που θα διεξάγει η ΔΕΗ μεθαύριο Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, από την έκβαση της οποίας θα φανεί εάν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορέσουν το επόμενο διάστημα να ανοίξουν την αγορά, προσφέροντας ανταγωνιστικότερα πακέτα στους καταναλωτές. Δεν είναι τυχαίο ότι στους κόλπους των ιδιωτών προμηθευτών επικρατεί αναβρασμός αφού αν αποτύχει και τούτη η απόπειρα, τότε η φιλοσοφία και η στόχευση των ΝΟΜΕ, θα αποδειχτεί μια παταγώδης αποτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ