Το διπλό ταμπλό του καρχαρία που πόνταρε στην καταστροφή της Ελλάδας
Είχε φροντίσει άλλωστε από το 2009 να σκουπίσει τα CDS σε ανύποπτη στιγμή ώστε να είναι έτοιμος. Πρόκειται για το μεγαλοκερδοσκόπο-επενδυτή John Paulson η εταιρία του οποίου όπως είχαν αποκαλύψει οι Financial Times συμμετείχε στις 28 Ιανουαρίου του 2010 σε «μυστικό δείπνο» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με άλλους κερδοσκόπους με τους οποίους δρούσαν συντονισμένα. Και αυτοί οι κερδοσκόποι ήταν ο Τζόρτζ Σόρος, η Goldman Sachs και ο περίφημος θεωρητικός της καταστροφής της Ελλάδας καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί. Ο ίδιος ο Τζον Πόλσον το Φεβρουάριο του 2012 προέβλεπε ότι ενός έξι μηνών θα χρεοκοπούσε η Ελλάδα και θα κατέρρεε το Ευρώ.
Ως γνωστόν ούτε η Ελλάδα χρεοκόπησε ούτε το Ευρώ κατέρρευσε και ο κος Πόλσον από προφήτης της καταστροφής εμφανίστηκε επισήμως από το τρίτο τρίμηνο του 2013 να αγοράζει ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να κατέχει σήμερα πάνω από 5% σε Πειραιώς και Alpha Bank αλλά και το 10% της ΕΥΔΑΠ.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο ίδιος δήλωσε σε αναλυτές ότι αύξησε τις θέσεις του σε ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο παρά τις αναταράξεις και ότι αναμένει σημαντικές αποδόσεις. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ο κ. Πόλσον από το βήμα του 16ο Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι παγώνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το ερώτημα είναι τι ακριβώς κάνει ο κ. Πόλσον στην Ελλάδα καθώς η αντιφάσεις του είναι προφανείς όταν πριν λίγες ημέρες κι ενώ είναι γνωστή η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δηλώνει ότι αγοράζει τραπεζικές μετοχές και αμέσως μετά ότι παγώνει τις επενδύσεις. Το βέβαιο είναι ο συγκεκριμένος κερδοσκόπος δεν κάνει τυχαίες κινήσεις και γνωρίζει πολύ καλά ότι τα λεγόμενά του μπορεί να επηρεάσουν τους επενδυτές.
Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα ή τα χαρτοφυλάκια που ελέγχει έχουν εμπλακεί σε περίεργες συναλλαγές στις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών; Η συμμετοχή του βέβαια είναι σαφές ότι έχει ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Από την άλλη πλευρά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι στόχος του μεγαλοεπενδυτή είναι το κέρδος και όχι αν οι κινήσεις του βλάψουν εταιρίες ή και αδύναμες οικονομίες όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ