"Καμπανάκια" Μυτιληναίου για την οικονομία - Η έκθεση Ντράγκι δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει

"Καμπανάκια" Μυτιληναίου για την οικονομία -  Η έκθεση Ντράγκι δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει

Αποτυχημένη η πολιτική Φον ντερ Λάιεν

Δυστυχώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ελλάδας, παρόλα τα μνημόνια, παρά την αυστηρότατη πειθαρχία που επιβλήθηκε από το εξωτερικό, παρά τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική. Εισάγει πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία εξάγει. Στο θέμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα κριθεί και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Όταν αυτό ισοσκελιστεί σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει παραγωγικότητα αντάξια των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας απόψε από τη Θεσσαλονίκη, στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), αναφέροντας ότι αυτό το θέμα τον προβληματίζει "πιο πολύ από όλα". Πάντως τόνισε ότι "η βιομηχανία είναι εδώ και το παλεύει και θέλω να πιστεύω ότι το παλεύει και με επιτυχία άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο".

Συγκεκριμένα, όπως είπε, ανέκαθεν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν διπλό: ήταν το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο ήταν και αυτό που μας έσπρωξε πριν από 15 χρόνια προς τη χρεοκοπία. Από αυτά τα δύο το δημοσιονομικό έλλειμμα όχι μόνο έχει συμμαζευθεί, αλλά και με τη βοήθεια του πληθωρισμού έχει πάει πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώνεται...

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι εξέφρασε την άποψη ότι δυστυχώς «δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει». «Δυστυχώς θα είναι φωτοβολίδα και θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων ή σε κανένα αρχείο του κτιρίου Μπερλεμόντ στις Βρυξέλλες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άσκησε κριτική στην απερχόμενη υπό την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ως κεντρικός ομιλητής και σε μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΣΒΕ κ. Λουκία Σαράντη, ο κ. Μυτιληναίος, ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Metlen θα γίνει μέλος του ΣΒΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος παίρνοντας το λόγο από την κ. Σαράντη, η οποία τόνισε ότι θα ήταν πολύ τιμητικό να εγγραφεί μέλος στον ΣΒΕ, είπε ότι «η εγγραφή μας στο ΣΒΕ είναι αλήθεια ότι έχει καθυστερήσει» και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι έδωσε ήδη οδηγίες στους συνεργάτες του «αύριο κιόλας να γίνουμε μέλος ΣΒΕ με τη μητρική εταιρεία την Metlen». Είπε επίσης ότι στα 6 χρόνια θητείας του στον ΣΕΒ τον στεναχωρούσε η αντιπαλότητα ΣΕΒ και ΣΒΕ, στην οποία προσωπικά δε συμμετείχε ποτέ, όπως τόνισε, λέγοντας ότι για τον ίδιο δεν είχε κανένα νόημα.

"Φωτοβολίδα" η έκθεση Ντράγκι

Για την έκθεση Ντράγκι τόνισε ότι αυτά που λέει είναι απολύτως υπερβατικά και η Ευρώπη είναι μακριά ακόμη από το να κάνει την υπέρβαση. «Όταν μιλάει για κίνηση 800 δις ευρώ ετησίως από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την απάντηση την έλαβε από τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας την ίδια μέρα, ότι αυτό “μπορεί να το ξεχάσει”», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι όλα όσα είπε έχουν ελάχιστες ως μηδενικές πιθανότητες σαν γίνουν γιατί δεν έχει προηγηθεί η πολιτική ένωση της Ευρώπης και για κάθε ζήτημα σχεδόν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία 27 κρατών μελών.

Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στα χρόνια κορύφωσης της κρίσης, τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα αξίζει όχι μία φορά μπράβο αλλά δέκα φορές γιατί πάλεψε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για να είναι σήμερα εδώ.

«Η Ευρώπη τι έκανε; Την ύστατη ώρα και κάτω από συνθήκες για τις οποίες έχουν γραφεί πολλά, τελικώς μας έσωσε για να σωθεί η ίδια. Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε στην Ευρώπη. Το μόνο που έχει αλλάξει εμφανώς είναι η ηγεσία της Ευρώπης», ανέφερε. Είπε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν έχει πλέον ανθρώπους του διαμετρήματος Μιτεράν και Κολν. "Έχει αυτούς που έχει σήμερα που δεν μπορούν να πάνε την Ευρώπη μπροστά. Δεν έχουν το σθένος ούτε την εσωτερική υποστήριξη στις χώρες τους που σπαράσσονται πολιτικά από ακραίες πολιτικές δυνάμεις που πλέον καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο πολιτικό χώρο, αυτήν την στιγμή η Ευρώπη έχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό που έρχεται να καλύψει η Κομισιόν", τόνισε.

Επανέλαβε εξάλλου την άποψή του ότι θεωρεί την απερχόμενη επιτροπή τη χειρότερη στην ιστορία της ΕΕ. «Έχει αφήσει όνομα, θα τη θυμόμαστε αρνητικά για δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.

Η απερχόμενη επιτροπή ήταν αυτή που εξελέγη και κυβέρνησε με την «πράσινη σημαία» η οποία δεν μας πήγε πουθενά. Κόστισε πάρα πολλά λεφτά, κοστίζει πολλά, αλλά δρόμος και ο τελικός στόχος ακόμα στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι άγνωστος. Οι επιχειρήσεις και ο κόσμος είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, είπε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι το κόστος θα είναι τεράστιο και θα χρειαστούν πάρα πολλά τρις για να φτάσουμε στους στόχους του 2030 του ’40 και του ΄50.

«Κατά πόσο ένα τέτοιο κολέγιο επιτρόπων θα μπορέσει να πάει την Ευρώπη παραπέρα προς συμφέρον της Ευρώπης και των ευρωπαίων όχι του G7, έχω κάποιες αμφιβολίες», είπε εξάλλου κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα τι να περιμένουμε από τη νέα επιτροπή 2025-2030. Όπως υποστήριξε δεν υπήρξαν επιλογές με βάση την αξία, την εμπλοκή των Επιτρόπων σε προηγούμενα φόρα και θέματα της ΕΕ με εμπειρία και αναφέροντας συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια έκανε λόγο για καθαρά πολιτικές επιλογές.

Ωστόσο, χαρακτήρισε ως ιδανικότερη επιλογή την επιλογή Μητσοτάκη να προτείνει για Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ τον Απόστολο Τζιτζικώστα και του ευχήθηκε να τα πάει πολύ καλά.

Η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε μέσα από την Κομισιόν, η οποία δια μέσου αυτής αύξησε από χρόνο σε χρόνο τη δύναμή της ώστε να είναι κράτος εν κράτει, είπε σε άλλο σημείο και εξέφρασε την άποψη ότι η Κομισιόν έχει περισσότερη δύναμη από το συμβούλιο υπουργών από το οποίο κανονικά παίρνει εντολές.

Η ελληνική οικονομία και την ενεργειακή κρίση

Αναφερόμενος στα θέματα της ελληνικής οικονομίας είπε ότι αυτήν την στιγμή μπορεί εξωτερικά να φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση ιδίως σε σχέση με αυτά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της ΝΔ σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη εξου και το αποτέλεσμα των εκλογών του ΄23. Η δεύτερη τετραετία, όπως όλες οι δεύτερες, φαίνεται λίγο πιο δύσκολη. Είναι και το εξωτερικό περιβάλλον που έχει χειροτερεύσει πολύ. Ο πόλεμος στην Ευρώπη αν διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές θα καταλάβουμε ότι μας επηρεάζει σε πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε, με πρώτο το ενεργειακό και δια μέσου αυτού σε όλη την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. "Μην το υποτιμάμε αυτό. Το ενεργειακό κόστος μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, τρώει τα σωθικά της ευρωπαϊκής οικονομίας", είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως σε άλλο σημείο τόνισε ότι πολλοί συγχέουν την ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και «αυτό είναι λάθος», γιατί είχε ήδη αρχίσει, απλώς ο πόλεμος ήταν αυτός ο οποίος έφερε την κατάσταση "στο ως εκεί και μη παρέκει".

Αν συνέβη ένα γεγονός το οποίο έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στο να φτάσει η Ευρώπη εκεί που έφτασε από πλευράς ενεργειακής κρίσης και τιμών ήταν η ανατίναξη αγωγών Nord Stream μερικούς μήνες μετά, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα σημείωσε ότι οι εκλογές στην Αμερική θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στο πως θα πορευθεί η Ευρώπη από εδώ και στο εξής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ