Eurobank Εquities για ΟΤΕ: Τιμή – στόχος 15,10 ευρώ, σύσταση hold - Συντηρητικό το μέρισμα
Η Eurobank εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση των EBITDA aL κατά 10 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
Αναμενόμενα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το δ’ τρίμηνο και το σύνολο του 2023 η Eurobank Equities, επισημαίνοντας παράλληλα την αύξηση της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα.
Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση διακράτησης και την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 15,1 ευρώ.
ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη 531,7 εκατ. ευρώ το 2023 - Μέρισμα 0,71 ευρώ - Το μύνημα Τσαμάζ
Τα κέρδη Ebitda δ’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση , θέτοντας τέλος σε ένα σερί αρνητικής ανάπτυξης από έτος σε έτος. Αυτό, όπως σημειώνει, οφείλεται στις διαδοχικά βελτιωμένες βασικές τάσεις (με τη σταθερή να ξεχωρίζει, με τα έσοδα λιανικής 1,2% μετά από -3% το 9μηνο του 23), τα καλύτερα έργα ICT λόγω της σταδιακής προσαρμογής και της εύκολης σύγκρισης (με την ετήσια διακύμανση στη Ρουμανία να συμβάλλει κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση των EBITDA του 4ου τριμήνου).
Για το μέρισμα που ανακοινώθηκε αυξημένο κατά 23% η χρηματιστηριακή σχολιάζει ότι «οι συνολικές αμοιβές το 2024 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, αλλά δεν είναι υπερβολικά γενναιόδωρες στα 450 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση) – Μετά τα 425 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στους μετόχους από τις ταμειακές ροές του 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε υψηλότερο ποσό για το 2024, στα 450 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει εξαγορά μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ (-13% σε ετήσια βάση) και DPS ύψους 297 εκατ. ευρώ σε μετρητά (0,71 ευρώ, +23% σε ετήσια βάση). Η αύξηση της συνολικής αμοιβής κατά 6% αναμενόταν ευρέως, αλλά το μέγεθος της αύξησης είναι μάλλον μικρό.
Ο ΟΤΕ έχει παραδοσιακά υιοθετήσει μια συνετή προσέγγιση στις αποδόσεις μετρητών λόγω της μεταβλητότητας του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί η πληρωμή είναι 95% και όχι 100%, ειδικά με δεδομένο τον υπό μόχλευση ισολογισμό.
Η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει πράγματι μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια.
Συνολικά, τα νέα σχετικά με την επιστροφή μετρητών είναι μάλλον ουδέτερα κατά την άποψή μας και δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των μετοχών.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι: 1) υπάρχουν άλλες ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες με υψηλότερες αποδόσεις μετρητών που προσφέρονται (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo). 2) αρκετές άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσφέρουν επίσης απόδοση FCFE σε υψηλό μονοψήφιο ή υψηλότερο ποσοστό (π.χ. DT, BT).»
Στα τρέχοντα επίπεδα, η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με απόδοση μετρητών περίπου 8%, υποδηλώνοντας περιορισμένο κίνδυνο πτώσης. «Ψάχνουμε και για άλλους καταλύτες, εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024, που θα σήμαινε το τέλος της ετήσιας “καύσης” μετρητών 20-30 εκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου την εφάπαξ εξοικονόμηση φόρου, που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων το 2025», αναφέρει η χρηματιστηριακή.