Γερμανική εταιρεία: Οι ΗΠΑ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από στρατιωτικό fund των 100 δις ευρώ
Η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν αντιλαμβάνεται τη στρατηγική σημασία της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε η Susanne Wiegand, διευθύνουσα σύμβουλος της Renk Group
Έως και το ήμισυ του ειδικού fund 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού πιθανότατα θα πάει σε αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ, δήλωσε κορυφαίος κατασκευαστής κιβωτίων ταχυτήτων τανκ, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν διαθέτει στρατηγική για την αμυντική της βιομηχανία.
"Δεν πιστεύω ότι πολλά από τα χρήματα θα περισσέψουν για τη γερμανική βιομηχανία", είπε η Susanne Wiegand, διευθύνουσα σύμβουλος της Renk Group, στους δημοσιογράφους στο Μόναχο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν αντιλαμβάνεται τη στρατηγική σημασία της αμυντικής βιομηχανίας.
"Η Γερμανία δεν έχει στρατηγική πυξίδα για την αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι κάτι που οι Γάλλοι χειρίζονται πολύ καλύτερα", είπε αργά τη Δευτέρα σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων με εμπάργκο για την Τρίτη.
H Wiegand κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ όχι μόνο για να καλύψει τα βραχυπρόθεσμα κενά στα αποθέματα του γερμανικού στρατού αλλά και για να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών του μέλλοντος.
Η Renk, πρώην θυγατρική της Volkswage, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή κιβωτίων ταχυτήτων για άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Leopard 2.
Η εταιρεία, που βρίσκεται στη βαυαρική πόλη Augsburg, πραγματοποιεί περίπου το 70% των πωλήσεών της από κιβώτια ταχυτήτων για άρματα μάχης και πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ τo υπόλοιπo για πολιτικούς σκοπούς, όπως συμπιεστές.
Τρία χρόνια αφότου η VW πούλησε τη Renk στον χρηματοπιστωτικό επενδυτή Triton για 700 εκατομμύρια ευρώ, η εταιρεία προετοιμάζεται για μια εισφορά στο χρηματιστήριο.
«Βλέπω την κεφαλαιαγορά ως το επόμενο βήμα στην ανάπτυξή μας, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα», είπε ο Wiegand, χωρίς να δώσει ημερομηνία για πιθανή εισαγωγή.
Η Renk έχει κλείσει παραγγελίες συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων-πλαισίων, σύμφωνα με τον CEO.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αξία του Renk είναι περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε περίπτωση IPO.