ΕΕ:Eπενδυτές αποχωρούν από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών λόγω της νομοθεσίας για αποψίλωση δασών

ΕΕ:Eπενδυτές αποχωρούν από εταιρείες καταναλωτικών αγαθών λόγω της νομοθεσίας για αποψίλωση δασών

Η ΕΕ συμφώνησε τον Δεκέμβριο σε έναν νέο κανόνα για να εμποδίσει τις εταιρείες να πωλούν στην αγορά της καφέ, βόειο κρέας, σόγια, καουτσούκ, φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών

Καθώς πλησιάζει ένας νέος νόμος μηδενικής ανοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών, αρκετοί μεγάλοι επενδυτές είπαν στο Reuters ότι ανησυχούν για την έκθεσή τους , με ορισμένους να λένε ότι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών με «επικίνδυνες» αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΕ συμφώνησε τον Δεκέμβριο σε έναν νέο κανόνα για να εμποδίσει τις εταιρείες να πωλούν στην αγορά της καφέ, βόειο κρέας, σόγια, καουτσούκ, φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους δεν συμβάλλουν στην καταστροφή των δασών ή να τους επιβληθεί πρόστιμο έως και 4% του τζίρου τους σε κράτος μέλος της ΕΕ.

Η γερμανική Union Investment, κορυφαίος επενδυτής των Unilever και Reckitt πέρυσι έγραψε σε 56 εταιρείες καταναλωτικών αγαθών για να μάθει περισσότερα σχετικά με την αποψίλωση των δασών στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

«Τα πρόστιμα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την απόδοση αυτών των εταιρειών στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Henrik Pontzen, επικεφαλής της ESG στην Union Investment, η οποία έχει περίπου 424 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και μερίδια στη Nestle , Pepsico , Danone , Beyond Meat και L'Oreal .

Ένα εσωτερικό έγγραφο της Ένωσης Επενδύσεων που είδε το Reuters δείχνει ότι η εταιρεία έλαβε μόλις 30 απαντήσεις Από αυτές, μόνο 14 εταιρείες δήλωσαν ότι είχαν μηδενικούς στόχους αποψίλωσης των δασών.

«Ως μεγάλος επενδυτής, αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο», είπε ο Pontzen. "Συνήθως, λαμβάνουμε απάντηση από όποια εταιρεία γράφουμε. Ίσως ο λόγος που δεν απαντούν είναι ότι δεν έχουν τίποτα να πουν."

Η Ένωση «θα αποκλείσει εταιρείες όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι επιλογές κλιμάκωσης», είπε ο Pontzen.

Οκτώ μεγάλοι θεσμικοί μέτοχοι - Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International και Ninety One - δήλωσαν στο Reuters ότι συζητούν με κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών για αυτό το θέμα, τρεις από τους οποίους είπαν ότι θα εντοπίσουν μετοχές από τις οποίες ενδέχεται να αποχωρήσουν.
Η νομοθεσία αναμένεται να εφαρμοστεί έως το τέλος του 2024 για τους «μεγάλους φορείς». Αν και οι κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, άλλοι τομείς που εισάγουν αγαθά που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών και των βιομηχανικών εταιρειών, θα αντιμετωπίσουν επίσης έλεγχο.


«Οι εταιρείες πρέπει να είναι πιο καθαρές, δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει τόσο υψηλό πρόστιμο», δήλωσε ο Jonathan Toub, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aviva, η οποία επενδύει πάνω από 223 δισεκατομμύρια λίρες (278 δισεκατομμύρια δολάρια) και έχει μερίδια στην Tide maker P&G, Unilever, Nestle και Reckitt.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, NBIM, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο με περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, δήλωσε ότι οι κανόνες θα επηρεάσουν τις εταιρείες που δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

"Μπορεί να επηρεάσει την πρόσβαση στην αγορά, να οδηγήσει ενδεχομένως σε κυρώσεις μη συμμόρφωσης ή να επιβάλει αυξημένο κόστος δέουσας επιμέλειας", δήλωσε ο Snorre Gjerde, διευθυντής επενδυτικής διαχείρισης της NBIM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ