Η Apple...bank,το δανειακό "μαξιλάρι" της ΤΕΝΕΡΓ και η κόντρα των...άσπονδων Autohellas-Μοτοδυναμική
Γιατί στις ΗΠΑ-δλδ στην "καρδιά" του καπιταλισμού μπορεί ένας όμιλος λ.χ. μεγέθους μίας Apple να λειτουργεί κάπως σαν τράπεζα, προσφέροντας μέσω on line λογαριασμού επιτόκιο 4,15%.
Η Apple...bank, τα spread στον...Θεό και η συμφωνία Viva-JPMC...
Το παράδοξο με την τεράστια απόκλιση μεταξύ επιτοκίου κατάθεσης και επιτοκίου δανεισμού, χορήγησης (για να μην πιάσουμε τα επιτόκια πιστωτικών καρτών) στην ελληνική αγορά το γνωρίζουμε, λίγο ως πολύ όλοι, από τον ισχυρό επιχειρηματία μέχρι τον τελευταίο καταθέτη, δανειολήπτη. Στον...θεό τα spreads- παρά τις συνεχείς πιέσεις και τα ολίγον από "γαλλικά" του Χρήστου Σταϊκούρα προς τους τραπεζίτες, τα αποτελέσματα πενιχρά. Και γίνομαι σαφής, όταν για έναν "κεφαλαιούχο" των (κατ' ελάχιστον) 200.000 ευρώ plus και για δεσμευμένη προθεσμιακή 24 μηνών προσφέρεται έως 0,35% στην καλύτερη ας μην το ψάξουμε περισσότερο για έναν μικροκαταθέτη: πληρώνει-χάνοντας το ισόποσο του πληθωρισμού- για να αισθάνεται ασφαλής. Αυτά συμβαίνουν εδώ, στην ιδιότυπη (και) ως προς τα οικονομικά/τραπεζικά Ελλάδα.
Γιατί στις ΗΠΑ-δλδ στην "καρδιά" του καπιταλισμού μπορεί ένας όμιλος λ.χ. μεγέθους μίας Apple να λειτουργεί κάπως σαν τράπεζα, προσφέροντας μέσω on line λογαριασμού επιτόκιο 4,15%. Και μάλιστα χωρίς προϋπόθεση ελάχιστου ποσού, υποχρέωση διατήρησης υπολοίπου και άλλων κριτηρίων. Προσώρας απευθύνεται/αφορά πελάτες της Apple που διαθέτουν πιστωτική κάρτα (της Apple) με το όλο project να αναπτύσσεται μέσω συνεργασίας με την Goldman Sachs. Ιδέες δεν βάζουμε, πλην όμως θα πρέπει να μπαίνουν-πλέον- καθώς η πρακτική του εγχώριου banking είναι απογοητευτική (για το κοινό). Και σκέφτεται κάποιος, πως θα λειτουργούσε μία τακτική ανάλογου χαρακτήρα μεταξύ Viva Wallet και JPMC που ούτως ή άλλως έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικό deal (εξαγοράς της πρώτης).
===================================================
Είναι το ΧΑ, μία διέξοδος. Και πάει με Coca Cola...
Υπάρχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου κάποιος με υπομονή και στοιχειώδεις γνώσεις και λογική προσέγγιση της μπορεί να βγάλει ένα "καλό μεροκάματο". Ειδικότερα όταν επενδύει σε "πραγματική αξία" και υπολογίζοντας σωστά την συγκυρία-σταθμίζοντας τις προοπτικές πολύ πιθανά να βγει κερδισμένος. Περίπτωση value είναι-διαχρονικά λ.χ. η Coca Cola, συγκυρία για παράδειγμα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς στο διάστημα που ακολούθησε η μετοχή είχε ισχυρή διόρθωση έως τα 18 ευρώ. Χαμηλά επίπεδα, όπου ένας παρατηρητικός θα διέκρινε το μάζεμα που γινόταν από "ισχυρά χέρια", θα έβλεπε τον σχηματισμό "διπλού πυθμένα" και τη μεθοδική, σταδιακή αντίδραση της μετοχής. Διαθέτοντας την απαραίτητη υπομονή, έστω 14 μηνών θα είχε σήμερα τη μετοχή στα 28 ευρώ, δλδ σχεδόν 50% πάνω από τα χαμηλά Μαρτίου 2022. Περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές και όχι μόνο για μετοχών ομίλων μεγέθους μίας Coca Cola/3E. Με το αναπόφευκτο ρίσκο προφανώς, για χρηματιστήριο ο λόγος, αλλά...
=====================================================
Το δανειακό "μαξιλάρι" της ΤΕΝΕΡΓ
Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται, είπα να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, περιμένοντας και την χρήση 2022 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εχουμε και λέμε το 18,3% των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων (1,06 δισ.) είναι με σταθερό επιτόκιο, το 56,3% με κυμαινόμενο αλλά η διοίκηση έχει προνοήσει με συμφωνίες αντιστάθμισης να το διαχειρίζεται (μελλοντικές πληρωμές σταθερού ανταλλάσσονται έναντι εισπράξεων κυμαινόμενου επιτοκίου) και ένα 25% με κυμαινόμενο (χωρίς hedging).
Με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι τα βραχυπρόθεσμα δάνεια (60,6 εκατ.) με αποτέλεσμα η συνολική επίπτωση στον (ενοποιημένο ) ισολογισμό να είναι πολύ μικρότερη απ' ότι αναλογικά δικαιολογούν τα όλο και υψηλότερα επιτόκια/ακριβότερα κόστη χρήματος. Πρακτικά, βάσει των ισολογισμών 2022 διαπιστώνει κάποιος πως οι 8 στους 10 βασικούς μετόχους, επιχειρηματίες προνόησαν και είτε έγκαιρα "κλείδωσαν" μέρος των υποχρεώσεων τους είτε αξιοποίησαν το "παράθυρο ευκαιρίας" (την 2ετία 2020-2021) αναχρηματοδοτώντας χρέος με ευνοϊκούς όρους.
==============================================
Η κόντρα των...άσπονδων Autohellas vs ΜΟΤοδυναμική ή Βασιλάκης vs Κυριακόπουλος.
Με αφορμή την χθεσινή θεαματική εμφάνιση για τη μετοχή της Autohellas στο χρηματιστηριακό ταμπλό και τη μεθοδική άνοδο του τίτλου της ΜΟΤΟ. Αποκοπή μερίσματος (0,65/μτχ) για την ΟΤΟΕΛ- μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά (έως τα 13,20 την Παρασκευή) με τις πρώτες εντολές να ξεκινούν από τα 12,54 ευρώ, με τις εντολές αγοράς που ακολούθησαν να "μαζεύουν" το ποσό της αποκοπής. Στα 632,1 εκατ. η αποτίμηση της Autohellas, με τον Ευτύχη άξιο τιμονιέρη καθώς όχι μόνο ξεπέρασε την κρίση λόγω Covid-19 (θυμίζω την χρεοκοπία της HERTZ US) αλλά σταδιακά επανέκαμψε και ξεπέρασε τα μεγέθη της χρονιάς-ρεκόρ 2019.
Πλέον με ένα 2022 να έχει "τρέξει" με overdrive το 2023 προοιωνίζεται επιταχυνόμενο-εάν και εφ' όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τουρισμό-πωλήσεις ΙΧ/μισθώσεις leasing κ.λ.π. Συν το γεγονός, πως ο όμιλος έχει επεκταθεί και στην αγορά της Πορτογαλίας (μέσω της HR Automoveis) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στα (ενοποιημένα) έσοδα και ebitda του 2023. Μικρότερο μέγεθος η ΜΟΤΟ-αλλά ανταγωνιστής στον κλάδο μισθώσεων/leasing (SIXT/Lion Rental)- με αντιπροσώπευση ηχηρών brands (Yamaha, Porsche κ.λ.π) με τον Πάρη Κυριακόπουλο να ενισχύει μετοχικά τη θέση του -παράλληλα και στα διοικητικά της εισηγμένης- με διακριτό στόχο να υπερβεί το όριο των των 100 εκατ. Σταθερά ανοδική πορεία για το χαρτί- με 12,58% στο μήνα και 51,87% σε διάστημα 3μηνου- αποτιμάται μετά και τη νέα χθεσινή άνοδο-έως τα 3,29 στα 95,06 εκατ. ευρώ.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές