Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών ρωτήθηκε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, για να απαντήσει ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, σημειώνοντας πως ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση. «Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, από τους πολίτες που θέλουν επέκταση του εμβολιαστικού ρεύματος και από εκείνους που δεν το επιθυμούν. «Το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και απέναντι στην κοινότητα. Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκφέρει ήδη γνώμη για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η οποία λέει ότι θα πρέπει να εξαντλείται κάθε πιθανότητα προηγούμενης πειθούς. «Αυτή η γνώμη εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω γνωμοδότηση για νέες κατηγορίες. Επίσης σταδιακά τα εμβόλια λαμβάνουν οριστική άδεια όπως συνέβη ήδη με το εμβόλιο της Pfizer από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που αναμένεται και για τα υπόλοιπα εμβόλια», σημείωσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως σημασία έχει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, λέγοντας πως ένα σημαντικό ποσοστό βρίσκεται μάλλον σε απροθυμία. Είπε επ’ αυτού ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε σημαντική αύξηση στα νέα ραντεβού για το πρώτο εμβόλιο και υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα δούμε τους αριθμούς των εμβολιασμών να ανεβαίνουν.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περίπτωση για τους εργαζόμενους στην εστίαση να αντικατασταθούν τα δύο rapid test την εβδομάδα με υποχρεωτικό εμβολιασμό, απάντησε πως είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών μας. Ακούω την κριτική ότι το χειμώνα στους κλειστούς χώρους στην εστίαση θα βρίσκονται εμβολιασμένοι πελάτες ή νοσήσαντες ενώ το προσωπικό μπορεί να μην έχει κάνει το εμβόλιο. Για το προσωπικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία και για τον εργαζόμενο τρόπος επιβίωσης. Υπάρχουν για τους εργαζόμενους πολύ αυστηρά μέτρα με δύο τεστ την εβδομάδα. Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο για τις επόμενες αποφάσεις είπε πως «Ο ιός δεν υπακούει σε μοντέλα», συμπληρώνοντας ότι κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να ανεχθούν οριζόντιους περιορισμούς πλέον, ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους και ότι δεν θα ήταν ηθικά ορθό και πολιτικά σκόπιμο η κυβέρνηση να προβεί σε νέα κλεισίματα. Η εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε, πρέπει να παραμείνει ενεργή και όλοι να δείξουν την αναγκαία ευθύνη.

Αναφερθείς στις χθεσινές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και το γεγονός ότι κόβονται άδειες υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι δεν βιώνουμε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας καθώς ο ιός είναι εδώ και πολύ επιθετικός ενώ οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέες συνθήκες. «Όλη η οικουμένη βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις. Οι υγειονομικοί έχουν επιδείξει στάση ευθύνης. Είναι αυτονόητο αυτός που υπηρετεί στο χώρο της υγείας πρώτος να δίνει το παράδειγμα και να διασφαλίζει συνθήκες υγείας. Ήταν αυτονόητη επιλογή να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός των υγειονομικών μονάδων. Θα υπάρξει άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στις μονάδες υγείας. Θα υπάρξει σύντομα κατάλογος για να καλυφθούν τα κενά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε να συνεχιστεί η παροχή υγείας στο βέλτιστο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις εκκλησίες είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα, την χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων και με ανώτατο όριο συμμετεχόντων. «Είναι ευαίσθητο ζήτημα γιατί αφορά τη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών. Η Εκκλησία έχει τηρήσει το χρέος της για την εφαρμογή των μέτρων και για να μεταδίδεται το μήνυμα της ανάγκης του εμβολιασμού. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα άλλο πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία των ναών», ανέφερε.

Για το εάν πλησιάζει η ώρα της απόδοσης ευθυνών για τις πρόσφατες πυρκαγιές και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τόνισε ότι «αυτονοήτως αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού ο χρόνος και ο τρόπος του ανασχηματισμού». Σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ότι είμαστε στο μέσο των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και πως όταν έρθει η ώρα, ο πρωθυπουργός θα αποδώσει ευθύνες και θα προβεί στην όποια ανακατάταξη. «Το φθινόπωρο θα είναι σημαντικό όχι μόνο για τη διαχείριση των κρίσεων αλλά κυρίως για το μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα», είπε.

Τέλος, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων στα πανεπιστήμια ο υπουργός Επικρατείας έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν ενώ όταν ρωτήθηκε για το εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, δήλωσε ότι «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της πρόσληψης και εκπαίδευσης. Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων».

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Standard & Poor’s: Aμετάβλητη στο ΒΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερό outlook

Standard & Poor’s: Aμετάβλητη στο ΒΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερό outlook

24.10.20261 λεπτ.
e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά από τις 2 Νοεμβρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά από τις 2 Νοεμβρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

23.10.20261 λεπτ.
Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία της 28ης Οκτωβρίου

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία της 28ης Οκτωβρίου

23.10.20261 λεπτ.
ΕΚΤ: Ανησυχία για την ακρίβεια και την οικονομία – Στο 3,1% οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Ανησυχία για την ακρίβεια και την οικονομία – Στο 3,1% οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

23.10.20261 λεπτ.
Τάνκερ με ρωσικό ντίζελ κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη, μετά τη συμφωνία Πούτιν – Τραμπ

Τάνκερ με ρωσικό ντίζελ κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη, μετά τη συμφωνία Πούτιν – Τραμπ

23.10.20261 λεπτ.
ΕΚΤ: Επιστρέφει στις αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο – Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι

ΕΚΤ: Επιστρέφει στις αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο – Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι

23.10.20261 λεπτ.
Πίτσα σε πιτσαρία – Pizza Fan και ΦΠΑ
Pizza Fan: Πώς να ανταγωνιστείς αυτόν που δεν πληρώνει;

Pizza Fan: Πώς να ανταγωνιστείς αυτόν που δεν πληρώνει;

23.10.20261 λεπτ.
Τα… «αυτοάγνωστα» αυτοάνοσα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα – ΔΕΣ ΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Τα… «αυτοάγνωστα» αυτοάνοσα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα – ΔΕΣ ΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

22.10.20261 λεπτ.
Παράταση στις μειώσεις τιμών έως το τέλος του έτους – Εως 25% οι εκπτώσεις στο εορταστικό καλάθι

Παράταση στις μειώσεις τιμών έως το τέλος του έτους – Εως 25% οι εκπτώσεις στο εορταστικό καλάθι

22.10.20261 λεπτ.
Διπλωματικές πηγές: «Τουλάχιστον ατυχείς» οι δηλώσεις Ντμέιμπα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ελλάδα και Αίγυπτος ξεκινούν συζητήσεις για την επέκταση της οριοθέτησης ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος ξεκινούν συζητήσεις για την επέκταση της οριοθέτησης ΑΟΖ

22.10.20261 λεπτ.
Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες, μικρότερη δαπάνη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τουρισμός: Περισσότεροι επισκέπτες, μικρότερη δαπάνη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

22.10.20261 λεπτ.
Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Δημοσιονομική πειθαρχία
ΤτΕ: Εύρωστες οι τράπεζες – Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

ΤτΕ: Εύρωστες οι τράπεζες – Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

22.10.20261 λεπτ.
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Pizza Fan και άλλοι 8 από το ελληνικό FBI – Δεν είχε αποδοθεί ΦΠΑ άνω των €25 εκατ

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Pizza Fan και άλλοι 8 από το ελληνικό FBI – Δεν είχε αποδοθεί ΦΠΑ άνω των €25 εκατ

22.10.20261 λεπτ.
Πιερρακάκης: Τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος – Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις αγορές

Πιερρακάκης: Τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος – Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τις αγορές

22.10.20261 λεπτ.
Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Βαγγέλη Λιόλιο και άλλα στελέχη της ΕΟΚ

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Βαγγέλη Λιόλιο και άλλα στελέχη της ΕΟΚ

21.10.20261 λεπτ.