Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.21) ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,74% στις 6.192 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη κατά 1,02% στις 9.894 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,12% στις 4.371 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο κατά 0,90% στις 336,15 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Bouygues κατακρημνίζεται κατά 15% και της Orange κατά 4,8% μετά την «κατάρρευση» των συζητήσεων για τη συγχώνευση των δύο γαλλικών εταιρειών. Από την πλευρά τους, οι Rio Tinto και Anglo American ενισχύονται κατά 2% και 1% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε σταθεροποιητικό επίπεδο, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,19% στα 36,72 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,03% στα 38,61 δολάρια.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,35% στις 16.108 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi ενισχύθηκε οριακά κατά 0,16% στις 1.977 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,13% στις 5.006 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,17% στις 3.009 μονάδες ενώ αντίθετα, το χρηματιστήριο της Σένζεν υποχώρησε κατά 0,56% στις 504,9 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ διολίσθησε κατά 1,34% στις 20.499 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks. Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και επίσης, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Με τα ίδια ζητήματα αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα και οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν, οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Από την πλευρά της, έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, εάν κριθεί αναγκαίο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της, Πίτερ Πρετ.
«Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, έχει αυξήσει τον κίνδυνο να γίνουν επίμονες οι αστοχίες του πληθωρισμού, γεγονός ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία» τόνισε ο Πρετ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ρώμη. «Για αυτό το λόγο αντιδράσαμε τόσο δυναμικά για να διασφαλίσουμε τον στόχο μας – και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον, εάν χρειαστεί» πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, πτώση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2016 οι τιμές παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,7% έναντι πτώσης 1,1% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., οι τιμές διολίσθησαν κατά 0,6%.
Σε ετήσιο επίπεδο, η «βουτιά» διαμορφώθηκε στο 4,2% τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ε.Ε. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Εσθονία (5,2%) και την Ολλανδία (2,8%), ενώ η υψηλότερη ετήσια πτώση σημειώθηκε στην Ολλανδία (10,5%) και την Ελλάδα (9,9%).
Την ίδια ώρα, έρευνα για δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ξεκίνησαν οι αυστριακές φορολογικές αρχές, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg , οι οποίες φέρεται να εμπλέκονται στο παγκόσμιο κύκλωμα των off shore εταιρειών. Οι αυστριακές αρχές μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.
Έρευνα δεσμεύεται να ξεκινήσει και το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι «θα εξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα». Από την πλευρά της, η Νορβηγία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την τράπεζα DNB, η οποία μέσω off shore εταιρειών στις Σεϋχέλλες, βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται και η Nordea Bank, στη Σουηδία.
Τέλος, οριακή μείωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 24% έναντι 24,4% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1,150 εκατ. άτομα από 1,169 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, η συνολική ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2016 στο 10,3% από 10,4% τον Ιανουάριο και 11,2% τον Φεβρουάριο του 2015. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.
Στις 28 χώρες της Ε.Ε., η ανεργία παρέμεινε στο 8,9%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι ανήλθαν σε 16,634 εκατ. στις χώρες της Ευρωζώνης και σε 21,651 εκατ. στις χώρες της Ε.Ε. Μεταξύ των κρατών – μελών, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Γερμανία (4,3%) και την Τσεχία (4,5%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (24%) και την Ισπανία (20,4%).
πηγή: naftemporiki.gr