Hλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Η ΡΑΕΚ υιοθέτησε τις δύο αλλαγές που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

Hλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Η ΡΑΕΚ υιοθέτησε τις δύο αλλαγές που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

Άλλες αλλαγές που αφορούν τον διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων (CBCA) θα γίνουν σε επόμενο στάδιο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της ΡΑΕΚ και επισημοποιήθηκε η απόφασή της για νέα αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό μέσο philenews, η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε δύο αλλαγές: Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Επίσης, παρατείνεται για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στον φορέα υλοποίησης.

Άλλες αλλαγές που αφορούν τον διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων (CBCA) θα γίνουν σε επόμενο στάδιο.

«Η Κύπρος αναγνωρίζει την ανάγκη να επενδύσει στην εταιρεία διαχείρισης του καλωδίου διασύνδεσης»

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε στην ΕΡΤ, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, και για το αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όλα εξαρτώνται από τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας.

Όπως είπε, «ήταν μια καλή μέρα σήμερα για το έργο αυτό. Πράγματι, ήταν παραγωγική η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι εξαιρετική η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου διαχρονικά και ειδικά επί των ημερών του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου. Εδώ αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι σήμερα η συνάντηση αυτή ήταν μια συνάντηση που οδήγησε σε περαιτέρω πρόοδο.

Πράγματι, είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζει η Κύπρος την ανάγκη να επενδύσει στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του καλωδίου. Εδώ έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα περί γεωπολιτικών λόγων που καθυστερούν ή μπλοκάρουν το έργο (…)

Είναι ξεκάθαρα ζήτημα οικονομικό ενός δίκαιου επιμερισμού του κόστους. Γιατί οφείλουμε αυτά να τα λέμε με σαφήνεια στους Έλληνες πολίτες, στους Έλληνες φορολογούμενους: Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ιδιαιτέρως για την Κύπρο, αλλά και ένα εξαιρετικά ακριβό έργο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ