Καταρρέει η αγορά των ΙΧ –«Αποσύρεται» ο φόρος πολυτελείας

Καταρρέει η αγορά των ΙΧ –«Αποσύρεται» ο φόρος πολυτελείας
Υπό την πίεση των στατιστικών στοιχείων που δείχνουν πλήρη κατάρρευση των πωλήσεων καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στην άμεση κατάργηση του φόρου πολυτελείας καθώς ο «μνημονιακός φόρος» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, κυκλοφόρησαν 23.292 ΙΧ (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού). Οι κυκλοφορίες, παρουσιάζουν μείωση 31,8 % ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Μείωση 54,4% είχε παρουσιάσει το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010. γεγονός που δείχνει σε ποια επίπεδα έχει επιστρέψει η αγορά.

Σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας» κάνει λόγο για άμεση κατάθεση της τροπολογίας που θα καταργήσει τον φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν από 1600 ευρώ έως και πάνω από 20.000 ευρώ για τα πολύ ακριβά αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος πολυτελείας έχει επιβληθεί στα καινούργια αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ. Υπολογίζεται δε με συντελεστές από 10% έως 40%. Με αντίστοιχους συντελεστές επιβάλλεται και ο φόρος στα μεταχειρισμένα οχήματα αξίας άνω των 11.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ