Είσαι επαγγελματίας με κέρδη άνω των 20.000 ευρώ; Δες τι σε περιμένει

Είσαι επαγγελματίας με κέρδη άνω των 20.000 ευρώ; Δες τι σε περιμένει
Αντιμέτωποι με τα «ταξικά» μέτρα της κυβέρνησης, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό θα βρεθούν από την επόμενη κιόλας ημέρα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες.

Με την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το κυβερνητικό σχέδιο: δίνουμε λίγα στους πολλούς και παίρνουμε πάρα πολλά –στα όρια της οικονομικής εξόντωσης- από τους λίγους.

Επιβάλλοντας ένα «καλάθι» φόρων και εισφορών που στερεί από περίπου 100.000 επιτηδευματίες ακόμη και το 60% του ετήσιου εισοδήματός τους, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα «χρηματοδοτήσει» μειώσεις φόρων και εισφορών για τους 3 στους τέσσερις επαγγελματίες αλλά και για τους 9 στους 10 αγρότες οι οποίοι θα ωφεληθούν φέτος κυρίως από την ενεργοποίηση του αφορολογήτου. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ενσωματώνει μεγάλο ρίσκο:

1. Πρώτον διότι οι «εύποροι» -στην πραγματικότητα επαγγελματίες με εισοδήματα της τάξεως των 20.000 ευρώ και πάνω οι οποίοι θα κληθούν από τη μις στιγμή στην άλλη να ανατρέψουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό- δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα πρόσθετα βάρη

2. Δεύτερον διότι οι ωφελημένοι –κυρίως επαγγελματίες και αγρότες με εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη συσσωρεύσει χρέη στον ΟΑΕΕ- δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάνε… ταμείο. Η κυβερνητική εξαγγελία για «πάγωμα» των συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Έτσι, για τον οφειλή είναι δώρο-άδωρο να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές: ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα μπορεί να έχει εφόσον τα συσσωρευμένα χρέη είναι είτε απλήρωτα, είτε αρρύθμιστα.

3. Τρίτον να χαθεί φορολογητέα και ασφαλιστική ύλη –και κατά συνέπεια έσοδα- δεδομένου ότι όλοι οι έχοντες εισόδημα άνω των 20-30.000 ευρώ, προσπαθούν πλέον να βρουν τρόπους «διαφυγής». Μπορεί φέτος, οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα να βρέθηκαν προ εκπλήξεως –δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν αρχικά με βάση τα εισοδήματα του 2015 και στη συνέχεια με βάση τα εισοδήματα του 2016- ωστόσο, για το 2017 θεωρείται πολύ πιθανή η σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των επαγγελματιών που θα δηλώσουν λιγότερα..

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιτηδευματιών αλλά και των αγροτών, θα παραλάβουν τα ειδοποιητήρια που «τυπώνει» ο ΕΦΚΑ και μέσα από αυτά θα συνειδητοποιήσουν ότι οι έχοντες αποδοχές έως και 7000-8000 ευρώ τον χρόνο θα κερδίσουν ακόμη και πάνω από 2000 ευρώ ετησίως σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, οι λίγοι που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα είτε από επιχειρηματική δραστηριότητα είτε από ελεύθερο επάγγελμα, θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές που σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπερνούν ακόμη και τα 1000 ευρώ μηνιαίως. Ελεύθεροι επαγγελματίες με έως και δύο εργοδότες, θα αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα όταν θα κληθούν να εκδώσουν την πρώτη απόδειξη παροχής υπηρεσιών της χρονιάς. Για πρώτη φορά, ο εργοδότης θα πρέπει να τους παρακρατήσει και ασφαλιστικές εισφορές εκτός από τον φόρο του 20% κάτι που σημαίνει ότι οι συνολικές κρατήσεις σε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών των 1000 ευρώ, θα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα …570 ευρώ. Το αν οι «μπλοκάκηδες» θα βγουν κερδισμένοι ή όχι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς θα εξαρτηθεί και πάλι από δύο παράγοντες:

1. Από το αν ο εργοδότης θα δεχτεί να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν με τον εργαζόμενο (σε αναλογία δύο τρίτων για τον εργοδότη και ενός τρίτου για τον εργαζόμενο) ή αν θα επιδιώξει να τις μετακυλήσει στον εργαζόμενο μειώνοντας τις μεικτές αποδοχές του και

2. Από το ύψος του εισοδήματος που θα εισπράττεται με μπλοκάκι. Και αυτό διότι δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι «μπλοκάκηδες» ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ, θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν από τα τουλάχιστον 210-250 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ.

Η αποτύπωση της νέας πραγματικότητας θα ολοκληρωθεί με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ο τρόπος φορολόγησης των επιτηδευματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλάζει ριζικά καθώς όλοι θα φορολογούνται βάσει της ενιαίας κλίμακας με τους αγρότες να διατηρούν και το δικαίωμα στο αφορολόγητο. Και πάλι, ο διαχωρισμός των κερδισμένων από τους χαμένους θα γίνει βάσει εισοδήματος: όσοι δηλώνουν μικρά ποσά, θα πληρώσουν και λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι σε αντίθεση με αυτούς που δηλώνουν πάνω από 20.000-30.000 ευρώ οι οποίοι θα υποστούν πέρα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και αύξηση του φόρου εισοδήματος.

Από την επόμενη εβδομάδα οπότε θα αρχίσουν να φαίνονται στην αγορά οι επιπτώσεις της νέας πολιτικής υπολογισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «κεφαλαιοποιήσει» το γεγονός ότι ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν και μείωση φόρων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Ο λόγος προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων: σε σύνολο περίπου 500.000 επιτηδευματιών, περίπου οι 370.000 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα τύχουν και φορολογικών ελαφρύνσεων και μείωσης ασφαλιστικών εισφορών. Αντίστοιχα, σε σύνολο περίπου 430.000 αγροτών, οι 370.000 δηλώνουν κάτω από 5000 ευρώ (που σημαίνει ότι δεν πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος) και οι περίπου 30.000 εισοδήματα από 5000 έως 10.000 ευρώ. Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την αναταραχή που θα προκληθεί τόσο από τα τεράστια διαχειριστικά προβλήματα που προκαλεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών όσο από τις υπερβολικές επιβαρύνσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι περίπου 80-100.000 επαγγελματίες και περίπου 10-15.000 αγρότες που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 15.000-20.000 ευρώ τον χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ