Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το "όχι" των Ρώσων για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το "όχι" των Ρώσων για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία του προγράμματος εκφράζει ο ξένος Τύπος. Με εκτενή άρθρα σχολιάζει πόσο αιφνιδιαστική ήταν η απόφαση της Gazprom, τους γεωπολιτικούς παράγοντες, τον ευρωπαϊκό, αλλά και αμερικανικό δάκτυλο στην υπόθεση, ενώ παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες για τις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα των ΕΛΠΕ.


FINANCIAL TIMES

Η κατάρρευση της συμφωνίας για τη ΔΕΠΑ συμπίπτει με την πικρή διαμάχη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος των 110 δισ. για την Ελλάδα. Το πακέτο περιελάμβανε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ που επεβλήθη στην Αθήνα. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα άντλησε λιγότερα από 3 δις. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

WALL STREET JOURNAL

Έλληνες αξιωματούχοι επιρρίπτουν τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εκτροχιασμό της συμφωνίας επειδή ήδη υπάρχουν ανησυχίες για τον ήδη ισχυρό έλεγχο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά – αν και μέσω η πώληση επρόκειτο να ικανοποιεί όρους που έθεσε η ΕΕ και το ΔΝΤ για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.Η συμφωνία θα έδινε στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό σημαντική παρουσία στην στρατηγική ελληνική αγορά σε μία περίοδο που οι αρχές της ΕΕ θέλουν να απογαλακτίσουν την Ευρώπη από την εξάρτησή της στη ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η Gazprom δέχθηκε προειδοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα να μην προχωρήσει με κατάθεση πρότασης.

Η Gazprom εδώ και χρόνια προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο διανομής τη στην Ευρώπη, που είναι και η βασική εξαγωγική της αγορά, σε αναζήτηση μεγαλύτερων κερδών και σταθερής ζήτησης. Αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω ενός δικτύων αγωγών, αν και οι εξαγωγές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μειώνονται λόγο της χαμηλότερης ζήτησης και του ισχυρότερου ανταγωνισμού. Η Gazprom έχει σειρά κοινοπραξιών στη Γερμανία, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας ειδικότερα μετά τη διακοπή της προσφοράς το 2006 και το 2009 όταν η Ρωσία ήρθε σε διαμάχη με την Ουκρανία. Παράλληλα, η Ρωσία αντιδρά αρνητικά στις προσπάθειες της ΕΕ να απελευθερώσει την ενεργειακή της αγορά λέγοντα ςότι οι κανόνες πλήττουν την Gazprom και τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών διαφοροποίησης η ΕΕ στήριξε επίσης τις προτάσεις αγωγών που παρακάμπτουν τα ην ρωσική επικράτεια, όπως ο Nabucco West και ο ΤΑΠ –που θα μετέφεραν αζέρικο φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω των Βαλκανίων. Ειδικότερα ο αγωγός ΤΑΡ διασχίζει την ελληνική επικράτεια, ενώ υπήρχαν ανησυχίες ότι η παρουσία της Gazprom στην Ελλάδα θα εμπόδιζε με κάποιο τρόπο τη συμφωνία.

REUTERS

Η αποτυχία εύρεσης αγοραστή για τη ΔΕΠΑ σημαίνει ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα πετύχει τους στόχους για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις φέτος αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βρει άλλους τρόπους για να πετύχει τους στόχους. Επίσης απειλεί να υπονομεύσει το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα που ώθησε την κυβέρνηση να ανακηρύξει ότι συντελείται οικονομική ανάκαμψη. «Η διαδικασία πώλησης εξελίχθηκε σε παιχνίδι γεωπολιτικής. Ο χειρισμός έγινε με πολύ ερασιτεχνικό τρόπο» δήλωσε στέλεχος ελληνικής ενεργειακής μιλώντας ανωνύμως.

GUARDIAN

Οι Έλληνες αξιωματούχοι εξεπλάγησαν όταν έγινε αντιληπτό ότι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας δεν κατέθεσε προσφορά για τη ΔΕΠΑ, που είχε περιγραφεί ως ένα από τα κοσμήματα στο στέμμα των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες ο στόχος είναι η άντληση εσόδων 2,6 δισ. ευρώ φέτος. «Δεν είχαμε απολύτως καμία ένδειξη ότι θα γινόταν αυτό» δήλωσε πηγή προσκείμενη στο ΤΑΙΠΕΔ και συμπλήρωσε: «Ο ίδιος ο Alexey Miller, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom επέβλεπε τις διαπραγματεύσεις. Είναι κεραυνός εν αιθρία».

Υπήρξε έντονη φημολογία ότι η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί υπαγορεύθηκε από γεωπολιτικές πιέσεις. ΗΠΑ και ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω αύξηση της ρωσικής επιρροής στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Οι Βρυξέλλες έχουν γκρινιάξει ανοιχτά για τις επιχειρηματικές πρακτικές της Μόσχας. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ μπορεί να εμποδίσει και την προγραμματιζόμενη αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, που κατέχουν το 35% της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ