Σε μια κρίσιμη δοκιμασία για τις αντοχές της κερδοφορίας τους και τις προοπτικές των επόμενων ετών εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ξεκινά η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου. Μετά την έντονη διόρθωση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές αναζητούν νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Οι προβλέψεις των διεθνών επενδυτικών οίκων δημιουργούν προσδοκίες για ένα ιδιαίτερα ισχυρό γ΄ τρίμηνο, με υψηλή κερδοφορία, αύξηση των επιτοκιακών εσόδων και περιθώρια για μεγαλύτερες διανομές προς τους μετόχους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση, η ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και η ανθεκτικότητα των τραπεζικών ισολογισμών μπορούν να οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις των οικονομικών στόχων. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στα αποτελέσματα του 2026, αλλά επεκτείνεται στις προοπτικές κερδοφορίας της διετίας 2027-2028, καθώς και στη δυνατότητα των τραπεζών να αυξήσουν τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών.

Το πρώτο σημαντικό ραντεβού είναι στις 29 Οκτωβρίου, όταν η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της. Στις 30 Οκτωβρίου ακολουθούν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις 5 Νοεμβρίου δημοσιεύουν τις οικονομικές επιδόσεις τους η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου. Ο κύκλος συνεχίζεται με την Optima Bank στις 11 Νοεμβρίου και την CrediaBank στις 12 Νοεμβρίου.

Κέρδη 2,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο και νέες προσδοκίες

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή βάση για το σύνολο της χρήσης, έχοντας εμφανίσει στο πρώτο εξάμηνο συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση των χορηγήσεων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών.

Σημαντικό ρόλο στις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα διαδραματίζει και η πορεία των επιτοκίων. Σύμφωνα με την UBS, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν το 2026 κατά 10,7% στην Alpha Bank, κατά 9,9% στη Eurobank και στην Πειραιώς και κατά 8% στην Εθνική Τράπεζα.

Ο ελβετικός οίκος υπολογίζει ότι κάθε πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να ενισχύσει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των τεσσάρων τραπεζών κατά 1,1%-1,9% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 1,5%-2,5%.

Οι εκτιμήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγορές επανεξετάζουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Alpha Bank: Προσδοκίες για αναβάθμιση κερδών και μεγαλύτερα μερίσματα

Η Alpha Bank συγκαταλέγεται στις τράπεζες για τις οποίες οι αναλυτές διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών προβλέψεων.

Η Morgan Stanley διατηρεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, προβλέποντας για το γ΄ τρίμηνο καθαρά κέρδη 232 εκατ. ευρώ, καθαρά έσοδα από τόκους 450 εκατ. ευρώ και έσοδα από προμήθειες 148 εκατ. ευρώ.

Ελαφρώς υψηλότερες είναι οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία τοποθετεί τα τριμηνιαία κέρδη στα 239 εκατ. ευρώ, τα επιτοκιακά έσοδα στα 460 εκατ. ευρώ και τις προμήθειες στα 154 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 638 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2026, η Goldman Sachs προβλέπει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 923 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα 2,51 δισ. ευρώ.

Το σημαντικότερο στοιχείο για τους επενδυτές, ωστόσο, είναι η προοπτική αναθεώρησης των μεσοπρόθεσμων στόχων. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η επικείμενη Investor Day μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για αναβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας άνω του 5% για τη διετία 2027-2028.

Παράλληλα, θεωρεί εφικτή την αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους στο 65%, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να διατηρείται πάνω από το 14%.

Η Morgan Stanley δίνει σύσταση Overweight και τιμή-στόχο 5,50 ευρώ, η CrediaPantelakis τοποθετεί τον στόχο στα 5,65 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs στα 5,30 ευρώ.

Eurobank: Κέρδη πάνω από τις προσδοκίες και το στοίχημα της Eurolife

Για τη Eurobank, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θετικής έκπληξης στα αποτελέσματα.

Η Morgan Stanley προβλέπει καθαρά κέρδη 406 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο, επίπεδο περίπου 4% υψηλότερο από τη μέση εκτίμηση της αγοράς. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να υπερβούν το consensus κατά 0,6%, ενώ οι προμήθειες ενδέχεται να διαμορφωθούν 1,8% χαμηλότερα.

Πέρα από την οργανική κερδοφορία, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επίδραση της συναλλαγής για την Eurolife στην κεφαλαιακή θέση του ομίλου.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο δείκτης CET1 θα διαμορφωθεί στο 15,4% πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, υποχωρώντας περίπου στο 14,2% μετά την ενσωμάτωση. Παρά τη μείωση, η κεφαλαιακή επάρκεια εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε επίπεδα που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη συνέχιση των διανομών.

Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση Overweight με τιμή-στόχο 5,40 ευρώ, ενώ η CrediaPantelakis ανεβάζει τον πήχη στα 5,65 ευρώ.

Πειραιώς: Κέρδη έως 296 εκατ. ευρώ, αλλά αυξημένες προβλέψεις

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσει ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, με τους αναλυτές να εστιάζουν τόσο στη δυναμική των εσόδων όσο και στην εξέλιξη του λειτουργικού κόστους και των προβλέψεων για πιστωτικές ζημιές.

Η Goldman Sachs προβλέπει κέρδη 296 εκατ. ευρώ που αναλογούν στους κοινούς μετόχους μετά τις πληρωμές AT1, έναντι εκτιμήσεων της αγοράς για 294 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 542 εκατ. ευρώ, έναντι consensus 525 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φθάσουν τα 767 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο έτους, η Goldman Sachs προβλέπει καθαρά κέρδη 1,18 δισ. ευρώ και συνολικά έσοδα 3,02 δισ. ευρώ.

Πιο συγκρατημένη είναι η Citi, η οποία τοποθετεί τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου στα 285 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε ετήσια βάση, με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 14%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν στα 726 εκατ. ευρώ (+12%), τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα στα 526 εκατ. ευρώ (+12%) και οι προμήθειες στα 205 εκατ. ευρώ (+25%).

Η αύξηση των εσόδων, πάντως, συνοδεύεται από υψηλότερες επιβαρύνσεις. Η Citi προβλέπει πιστωτικές ζημιές 79 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 17%, και λειτουργικά έξοδα 240 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14%. Ο δείκτης CET1 αναμένεται περίπου στο 12,9%.

Παρά τις επιβαρύνσεις, οι επενδυτικοί οίκοι διατηρούν θετική στάση για τη μετοχή. Η Citi δίνει σύσταση Buy με τιμή-στόχο 11,40 ευρώ, η Goldman Sachs 12 ευρώ, η Morgan Stanley 12,30 ευρώ και η CrediaPantelakis 12,80 ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μέρισμα 220 εκατ. ευρώ

Η Εθνική Τράπεζα διαφοροποιείται κυρίως λόγω της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία της παρέχει σημαντική ευελιξία για μελλοντικές διανομές και επενδυτικές κινήσεις.

Η Goldman Sachs προβλέπει για το γ΄ τρίμηνο καθαρά επιτοκιακά έσοδα 584 εκατ. ευρώ, αυξημένα περίπου 5% σε σχέση με τα 555 εκατ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου.

Τα έσοδα από προμήθειες εκτιμώνται στα 127 εκατ. ευρώ, τα συνολικά λειτουργικά έσοδα στα 737 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων στα 485 εκατ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 310 εκατ. ευρώ, έναντι 295 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο.

Για ολόκληρο το 2026, η Goldman Sachs προβλέπει κερδοφορία περίπου 1,20 δισ. ευρώ, με περαιτέρω αύξηση στα 1,41 δισ. ευρώ το 2027 και στα 1,52 δισ. ευρώ το 2028.

Το ισχυρότερο πλεονέκτημα της Εθνικής είναι ο δείκτης CET1, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει το 17,4% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Goldman Sachs αναμένει επίσης ενδιάμεσο μέρισμα περίπου 220 εκατ. ευρώ και συνολικό ποσοστό διανομής κερδών 65% για τη χρήση 2026.

Ωστόσο, παρά την ισχυρή χρηματοοικονομική εικόνα, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί σύσταση Neutral και τιμή-στόχο 18,75 ευρώ, θεωρώντας ότι η αποτίμηση ενσωματώνει ήδη σημαντικό μέρος των θετικών χαρακτηριστικών της τράπεζας.

Η Morgan Stanley τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 19,30 ευρώ και η CrediaPantelakis στα 20,50 ευρώ.

Πιστωτική επέκταση και επιτόκια στηρίζουν την κερδοφορία

Η εικόνα που προκύπτει από τις προβλέψεις των διεθνών οίκων είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικούς μοχλούς αύξησης των εσόδων τους.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του γ΄ τριμήνου μπορούν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς κατά 0,5%-0,8%, ενώ οι δικές της προβλέψεις για τη διετία 2027-2028 βρίσκονται ήδη 3%-4% υψηλότερα από το consensus.

Η ανάπτυξη των χορηγήσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Τον Αύγουστο, η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 5,1%, με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων να αυξάνεται κατά 7,7%.

Ταυτόχρονα, οι καταθέσεις κατέγραφαν αύξηση 8,7%, ενισχύοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν νέες χορηγήσεις χωρίς να εξαρτώνται υπερβολικά από ακριβότερες πηγές χρηματοδότησης.

Η διατήρηση αυτών των τάσεων θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και οι τράπεζες καλούνται να διατηρήσουν υψηλούς ρυθμούς χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Μερίσματα και επαναγορές μετοχών στο επίκεντρο

Η προοπτική αύξησης των αποδόσεων προς τους μετόχους αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Οι ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, σε συνδυασμό με την οργανική παραγωγή κεφαλαίων, δημιουργούν περιθώρια για υψηλότερα μερίσματα και προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλείται η Goldman Sachs, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθούν περίπου 15% το 2027 και επιπλέον 10% το 2028.

Ενδεικτικό της βελτίωσης των προσδοκιών είναι ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2028 έχουν ήδη αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 23%.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το επιχείρημα ότι η πρόσφατη χρηματιστηριακή διόρθωση μπορεί να δημιουργεί νέες ευκαιρίες τοποθετήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προβλέψεις των αναλυτών θα επιβεβαιωθούν.

Το μεγάλο στοίχημα για το 2027 και το 2028

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο τεστ για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και την πορεία των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αγορά θα αναζητήσει κυρίως απαντήσεις για τη διατηρησιμότητα των επιτοκιακών εσόδων, την πορεία της πιστωτικής επέκτασης, το κόστος πιστωτικού κινδύνου και τη δυνατότητα των διοικήσεων να αναβαθμίσουν τους στόχους τους.

Εξίσου σημαντικό θα είναι το μήνυμα για τη μερισματική πολιτική, καθώς οι επενδυτές αποδίδουν ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιστροφή κεφαλαίων μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

Εφόσον οι τράπεζες επιβεβαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες και παρουσιάσουν θετικές προοπτικές για την επόμενη διετία, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αποκατάσταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά τις πρόσφατες πιέσεις.

Το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι πλέον μόνο πόσα κέρδη θα εμφανίσουν οι ελληνικές τράπεζες το 2026, αλλά πόσο μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια και ποιο μέρος αυτής θα επιστρέψει στους μετόχους.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Στην παγκόσμια ελίτ των κατασκευών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AKTOR – Πωλήσεις 5,9 δισ. δολαρίων

Στην παγκόσμια ελίτ των κατασκευών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AKTOR – Πωλήσεις 5,9 δισ. δολαρίων

25.10.20261 λεπτ.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο χάρτης των τιμών σε όλη την Ελλάδα – Πού ξεπερνά τα 1,65 ευρώ το λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ο χάρτης των τιμών σε όλη την Ελλάδα – Πού ξεπερνά τα 1,65 ευρώ το λίτρο

25.10.20261 λεπτ.
Συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών έως 11% και επιδόματα – Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται

Συλλογικές συμβάσεις: Αυξήσεις μισθών έως 11% και επιδόματα – Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται

25.10.20261 λεπτ.
Standard & Poor’s: Aμετάβλητη στο ΒΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερό outlook

Standard & Poor’s: Aμετάβλητη στο ΒΒΒ η αξιολόγηση της Ελλάδας με σταθερό outlook

24.10.20261 λεπτ.
Χρηματιστήριο: Δεύτερη ημέρα τραπεζικής αιμορραγίας – Στα χαμηλά Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Δεύτερη ημέρα τραπεζικής αιμορραγίας – Στα χαμηλά Ιουλίου ο Γενικός Δείκτης

23.10.20261 λεπτ.
Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί είναι επενδυτική ευκαιρία – Τιμή-στόχος: €62 και σύσταση outperform

Santander για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί είναι επενδυτική ευκαιρία – Τιμή-στόχος: €62 και σύσταση outperform

23.10.20261 λεπτ.
Ισχυρή υπερκάλυψη στην ΑΜΚ της CrediaBank
Βρεττού: Αλλάζει επίπεδο η CrediaBank με HSBC Malta και Ευρώπη Holdings

Βρεττού: Αλλάζει επίπεδο η CrediaBank με HSBC Malta και Ευρώπη Holdings

23.10.20261 λεπτ.
Lamda Development: Η Εύη Κωστάκη παίρνει το τιμόνι – Αποχωρεί ο Οδυσσέας Αθανασίου

Lamda Development: Η Εύη Κωστάκη παίρνει το τιμόνι – Αποχωρεί ο Οδυσσέας Αθανασίου

23.10.20261 λεπτ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άνοδος 2,5% στην Αττική Οδό και 5,6% στην Κεντρική Οδό το εννεάμηνο του 2026

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Άνοδος 2,5% στην Αττική Οδό και 5,6% στην Κεντρική Οδό το εννεάμηνο του 2026

23.10.20261 λεπτ.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 2,4% σε χαμηλό τριμήνου – Τραπεζικό σφυροκόπημα με απώλειες έως 5%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 2,4% σε χαμηλό τριμήνου – Τραπεζικό σφυροκόπημα με απώλειες έως 5%

23.10.20261 λεπτ.
ΕΚΤ: Ανησυχία για την ακρίβεια και την οικονομία – Στο 3,1% οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Ανησυχία για την ακρίβεια και την οικονομία – Στο 3,1% οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

23.10.20261 λεπτ.
Jefferies: Ισχυρές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο

Jefferies: Ισχυρές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο

23.10.20261 λεπτ.
Η EOS Capital Partners αποκτά το 70% της UTC International Transport

Η EOS Capital Partners αποκτά το 70% της UTC International Transport

23.10.20261 λεπτ.
ΕΚΤ: Επιστρέφει στις αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο – Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι

ΕΚΤ: Επιστρέφει στις αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο – Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι

23.10.20261 λεπτ.
ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

23.10.20261 λεπτ.