Οι παγίδες για τους δανειολήπτες με στεγαστικό και πώς θα τις αποφύγετε -Υπολογίστε τη νέα δόση
To... πολυεργαλείο του δανείου: πόσο αλλάζει η δόση με την αύξηση επιτοκίου - Τι κερδίζετε με την αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής ή την μερική αποπληρωμή του χρέους
Στις 7 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να ανακοινωθεί η δεύτερη, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αύξηση επιτοκίου. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά η αύξηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από το 0,5% του Ιουλίου κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα φέρει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο 1,25%.
Αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση της μηνιαίας δόσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που έχει ένα νοικοκυριό είναι είτε να μετατρέψει το επιτόκιο από κυμαινόμενο σε σταθερό είτε να προχωρήσει σε ρύθμιση: επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ή υποβολή αιτήματος για καταβολή μόνο τόκων. Προσοχή όμως διότι κάθε απόφαση μπορεί να κρύβει παγίδες που θα επιβαρύνουν τους δανειολήπτες με χιλιάδες ευρώ.
Το εργαλείο του fpress.gr σας επιτρέπει να υπολογίσετε την επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση του επιτοκίου. Αν το δάνειο των 100.000 ευρώ τοκίζεται με επιτόκιο ΕΚΤ+1,5%, τότε ο δανειολήπτης μέχρι τον Ιούλιο πλήρωνε δόση 626 ευρώ για υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών. Με την πρώτη αύξηση κατά 0,5% τον Ιούλιο, η δόση έχει ήδη ανέβει στα 649 ευρώ (+22,89 ευρώ) ενώ αν υπάρξει και νέα αύξηση 0,75%, τότε η δόση θα ανέβει στα 684,35 ευρώ με την μηνιαία επιβάρυνση πλέον να υπερβαίνει τα 58 ευρώ.
Το να γυρίσει τώρα ο συγκεκριμένος δανειολήπτης το επιτόκιο από κυμαινόμενο σε σταθερό, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αλλά και τη «σιγουριά» ότι ακόμη και αν υπάρξουν και νέες αυξήσεις από την ΕΚΤ, δεν θα προκύψει άλλη επιβάρυνση. Τα σταθερά επιτόκια, κυμαίνονται σήμερα από 3,2% έως 4,2% ανάλογα με τη διάρκεια της σταθερότητας. Αν κάποιος δεν επιλέξει τη μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, έχει και τις ακόλουθες επιλογές:
- Να αυξήσει τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου. Είπαμε ότι στο δάνειο των 100.000 ευρώ με την 15ετή διάρκεια, η δόση από τα 626 ευρώ είναι πιθανό να πάει από τον Σεπτέμβριο στα 684 ευρώ. Αν η διάρκεια αποπληρωμής επιμηκυνθεί κατά 2 χρόνια, η δόση επανέρχεται στα 620 ευρώ και ουσιαστικά απορροφάται όλη επιβάρυνση από την αύξηση του επιτοκίου κατά 1,25%
- Αν έχει ρευστότητα, να κάνει μια πρόωρη αποπληρωμή. Στο δάνειο των 100.000 ευρώ, αρκεί μια αποπληρωμή 8000 ευρώ για να συγκρατηθεί η δόση στα επίπεδα του Ιουνίου.
Όλους τους υπολογισμούς μπορείτε να τους κάνετε στο εργαλείο που ακολουθεί:
Η "παγίδα" με τις ρυθμίσεις
Η πιο μεγάλη «παγίδα» αφορά στους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που επιδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από το κράτος για να πληρώνουν τη δόση τους. Το πρόγραμμα που επιδότησε έως και το 90% της δόσης για 9+3 μήνες, είχε μια «δέσμευση»: να μην γίνει ρύθμιση του δανείου και να αποπληρώνονται κανονικά οι δόσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο κυμαινόταν από 6 έως 18 μήνες ανάλογα με το αν αυτό το δάνειο ήταν πράσινο κόκκινο ή αν είχε καταγγελθεί. Αυτή η περίοδος, για πολλούς δανειολήπτες δεν έχει περάσει ακόμη. Έτσι, πριν οι δανειολήπτες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ζητήσουν ρύθμιση δανείου από την τράπεζά τους, καλό είναι να ελέγξουν αν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης ή όχι. Η μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό δεν θεωρείται ρύθμιση. Η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής όμως θεωρείται ρύθμιση. Οι δανειολήπτες πρέπει να προσέξουν το εξής: αν βρίσκονται ακόμη εντός της περιόδου που απαγορεύεται η ρύθμιση, θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην κάνουν καμία ενέργεια που να ρίχνει το ποσό της δόσης κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν επιδότηση του δανείου.