Εισφορά αλληλεγγύης: Τι σημαίνει για την τσέπη μας το "πάγωμα" και για το 2022 - Υπολογίστε
Το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Star. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν θα δουν καμία επιβάρυνση στον μισθό τους από τις αρχές του 2022 ενώ αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες αποφεύγουν τις επιβαρύνσεις στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς. Όσοι έχουν δύο πηγές εισοδημάτων, θα τύχουν ελαφρύνσεων ακόμη και μέσα στο 2023 ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει νέα παράταση στο "πάγωμα" της εισφοράς αλληλεγγύης. Το εργαλείο του fpress.gr επιτρέπει να υπολογίσετε το κέρδος ανάλογα με το ποια είναι η πηγή του εισοδήματός σας.
«Πάγωμα» και για το 2022 σημαίνει ότι δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα που θα αποκτηθούν μέσα στην επόμενη χρονιά αλλά και στα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, ενοίκια, μερίσματα κλπ που θα αποκτηθούν μέσα στο 2021. Το fpress.gr σας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσετε το όφελος το οποίο θα είναι πολύ σημαντικό και σε βάθος χρόνου. Ειδικά φορολογούμενοι με δύο πηγές εισοδήματος -και από μισθούς και από ενοίκια, ή και από ελεύθερα επαγγέλματα- θα δουν όφελος μέχρι και το 2023. Το ποιο θα είναι αυτό το όφελος, εξαρτάται προφανώς και από το ύψος των εισοδημάτων και από τις πηγές των εισοδημάτων που έχει ο καθένας. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημα του καθενός ξεχωριστά, είναι το εργαλείο του fpress.gr
Οι κανόνες είναι οι εξής:
- Για τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα δεν εφαρμόζεται εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθούς που αποκτούνται μέσα στο 2021 και προωθείται η απαλλαγή και για τους μισθούς που θα αποκτηθούν μέσα στο 2022.
- Για τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα, ενοίκια, μερίσματα, αγροτική δραστηριότητα κλπ, έχει υπάρξει απαλλαγή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2021 και θα δρομολογηθεί η απαλλαγή και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2022.
- Για τα εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου και από συντάξεις δεν υπάρχει απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.
Με αυτούς τους «κανόνες» είναι προφανές ότι το τι σημαίνει το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για τον καθένα ξεχωριστά, εξαρτάται αποκλειστικά από την πηγή και το ύψος των εισοδημάτων.