Η «βόμβα» στο σχέδιο εξηλεκτρισμού των ακινήτων – Ποια πηγή θέρμανσης θα είναι φέτος η πιο ασύμφορη

Η «βόμβα» στο σχέδιο εξηλεκτρισμού των ακινήτων – Ποια πηγή θέρμανσης θα είναι φέτος η πιο ασύμφορη

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο –τουλάχιστον τα πράσινου χρώματος τα αφορούν και στους περισσότερους- δείχνουν ότι και κατά τον τρέχοντα μήνα, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα εισπράττουν τουλάχιστον 15 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα που θα πληρώνουμε.

Αυτά, χωρίς τις συμπληρωματικές χρεώσεις. Αν ενσωματωθούν, η κάθε κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει 23-24 λεπτά. Και από τις αρχές του 2025, θα κοστίζει περισσότερο. Διότι η συμφωνία για την κατασκευή του καλωδίου που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο θα οδηγήσει από την 1/1/2025 και σε αύξηση των τελών που εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ: Συμπέρασμα: Είναι αρκετά ρεαλιστικό να υποθέσουμε από τις αρχές του νέου έτους, η τελική λιανική του ρεύματος θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με περίπου 25 λεπτά. Ας μην μπούμε σε εφιαλτικά σενάρια κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις.

Τι είναι τα 24-25 λεπτά; Τιμή τριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη του φυσικού αερίου. Η τιμή λιανικής του σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 7 λεπτά. Να ανέβει στα 8 λεπτά λόγω και των εξελίξεων; Είναι πιθανό. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν ξεκινήσει η διάθεση από τα 1,2 ευρώ, τότε είναι σαν κάθε κιλοβατώρα να κοστίζει περίπου 11,2 λεπτά. Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ότι με μια πολύ καλή αντλία θερμότητας, το κόστος θέρμανσης με ρεύμα μπορεί να συγκρατηθεί στα 1700 ευρώ στη σεζόν αντί να φτάσει στα 2500 ευρώ που κοστίζει με το πετρέλαιο θέρμανσης ή στα 1776 ευρώ που κοστίζει με το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει όφελος μόλις 75 ευρώ τον χρόνο συγκριτικά με το φυσικό αέριο και όφελος περίπου 700-800 ευρώ συγκριτικά με το πετρέλαιο. Ερχόμαστε λοιπόν στο θέμα της επένδυσης που θα απαιτηθεί για να μπει η αντλία θερμότητας. Αν το κόστος φτάσει στα 15.000 ευρώ, τότε με σημερινούς όρους, ακόμη και η αντικατάσταση του πετρελαίου θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αποσβεστεί. Αν μάλιστα η σύγκριση γίνει με το φυσικό αέριο, δεν υπάρχει δυνατότητα απόσβεσης στον χρόνο διάρκεια ζωής της συσκευής.

Ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων και της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Γι’ αυτό και δρομολογείται το πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς αντλίας θερμότητας με ποσοστά ακόμη και 50-60%. Αυτό θα περιορίσει τον χρόνο απόσβεσης αλλά και πάλι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την επένδυση. Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κίνητρο για την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, προκρίνεται και η χορήγηση μεγαλύτερου επιδόματος θέρμανσης για όσους καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Το εργαλείο που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να κάνετε τις συγκρίσεις για το δικό σας σπίτι. Να ξέρετε ότι η απόσβεση γίνεται πολύ γρηγορότερα σε ένα καλά μονωμένο σπίτι παρά σε ένα χωρίς μόνωση ακριβώς διότι το όφελος είναι συνάρτηση του όγκου της ενέργειας που καταναλώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ