Υπολογίζουμε την καθαρή κύρια σύνταξη με το σύστημα που θα ισχύσει από 01/01/2025

Η αύξηση του 2,5%, η νέα μέθοδος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση στην υγείας και η επίπτωση από την παρακράτηση φόρου

Υπολογίζουμε την καθαρή κύρια σύνταξη με το σύστημα που θα ισχύσει από 01/01/2025

Τον Οκτώβριο θα "κλειδώσει" το τελικό ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1/1/2025. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται "μηχανισμός προστασίας" ο οποίος διασφαλίζει ότι με την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, δεν θα προκύπτει μείωση στις καθαρές αποδοχές αντί για αύξηση.

Ο μηχανισμός δεν διασφαλίζει πάντως ότι η αύξηση θα φτάσει ολόκληρη στον συνταξιούχο. Αντίθετα, θα υπάρξουν κάποιοι που δεν θα δουν καθόλου αύξηση και μετά την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτός που σήμερα λαμβάνει σύνταξη 1395 ευρώ. Τα μεικτά του θα αυξηθούν στα 1429,88 ευρώ αλλά η εισφορά αλληλεγγύης από μηδενική που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 29,87 ευρώ. Έτσι, η καθαρή σύνταξη, από τα 1189,23 ευρώ θα φτάσει στα 1192,9 ευρώ και το ποσοστό αύξησης θα είναι μόνο 0,3%.

Το εργαλείο κάνει αυτόματα όλους τους υπολογισμούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναγράψετε το μεικτό ποσό των κύριων συντάξεων (το άθροισμα αν είναι περισσότερες από μία) που λαμβάνετε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ