Υπολογίστε μόνοι σας το νέο επίδομα τέκνων

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας επιδοματικής πολιτικής

Υπολογίστε μόνοι σας το νέο επίδομα τέκνων

Αλλαγές στα ποσά αλλά και στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος τέκνων το οποίο εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το νέο σύστημα φέρνει κέρδος στους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα καθώς είναι εξασφαλισμένο ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο αλλά και ζημιά σε όσους έχουν αύξηση ονομαστικού εισοδήματος καθώς κινδυνεύουν να χάσουν πλήρως το επίδομα. 

Το νέο επίδομα τέκνων ενσωματώνει τις ακόλουθες αλλαγές:

Για τους έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, το ποσό ανά τέκνο αναπροσαρμόζεται στα 75 ευρώ (από 70 ευρώ μέχρι τώρα). Για το 3ο παιδί και όλα τα επόμενα, θα δίδονται 150 ευρώ ανά τέκνο.

Για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα, το ποσό αλλάζει στα 45 ευρώ ανά τέκνο (από 42 ευρώ ή 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα) ενώ το 3ο παιδί αποζημιώνεται πλέον με 90 ευρώ.

Η αλλαγή που μπορεί να βοηθήσει τους μισθωτούς στο να μην χάσουν το εισόδημα εξαιτίας μιας αύξησης που τους έγινε είναι ότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη το 20%. Έτσι, αν το ετήσιο εισόδημα είναι 15.000 ευρώ, εσείς στο εργαλείο θα γράψετε 12.000 ευρώ. Προσοχή: αυτό ισχύει μόνο για τους μισθωτούς. Αυτό που μπορεί να κόψει δικαιούχους, είναι ότι εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Προφανώς το επίδομα τέκνων ανά μήνα και ανά έτος διαφοροποιείται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και το εισόδημα. Τα τελικά εισοδηματικά κριτήρια δεν ανακοινώθηκαν. Αν υπάρξουν αλλαγές, αυτές θα κλειδώσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αν δεν υπάρξουν, η εικόνα διαμορφώνεται όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του εργαλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ