Πώς θα χτίσετε μόνοι σας το «εφάπαξ» σας

Πώς θα χτίσετε μόνοι σας το «εφάπαξ» σας

Θέλετε να μαζέψετε ένα «κομπόδεμα» το οποίο θα είναι διαθέσιμο προς αξιοποίηση όταν θα έρθει η ώρα της συνταξιοδότησής σας; Δεν θέλετε να περιορίζεστε μόνο στην «υποχρεωτική αποταμίευση» στην οποία σας υποχρεώνει η δουλειά σας κρατώντας ένα κομμάτι του μισθού σας προκειμένου να σας χορηγηθεί το εφάπαξ βοήθημα κατά την συνταξιοδότησή σας; Υπάρχει ο τρόπος αρκεί να βάλετε έναν στόχο και να επιμείνετε στην υλοποίησή του.

Το «α και το ω» για το χτίσιμο του «κομποδέματος» είναι να μπείτε στη λογική της αποταμίευσης μήνα με τον μήνα και να φανείτε συνεπείς. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές που θα βρείτε στην αγορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία και να συνάψετε μια σύμβαση αποταμιευτικού προγράμματος το οποίο ουσιαστικά θα σας υποχρεώνει να βάζετε στην άκρη ένα ποσό της επιλογής σας (σ.σ ξεκινάει ακόμη και από τα 100 ευρώ). Πολλές οι επιλογές: να είναι ένα πρόγραμμα με εγγύηση του κεφαλαίου ή ένα πιο επιθετικό προϊόν το οποίο θα τοποθετεί τα χρήματά σας σε μετοχές ή ομόλογα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θα αποφασίσετε ότι υπάρχει ρίσκο και να μελετήσετε προσεκτικά τις προμήθειες τις οποίες θα χρειαστεί να πληρώσετε διότι η διαχείριση των χρημάτων σας δεν γίνεται σε καμία περίπτωση δωρεάν. Αν πάλι είστε πιο συνεπής ως χαρακτήρας, μπορείτε από μόνο σας να πειθαρχίσετε στην απόφαση ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν στην άκρη 200-300 ευρώ. Θα τα βάζετε σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό; Θα αγοράζετε μια μετοχή; Θα επιλέγετε το σταδιακό χτίσιμο μιας θέσης σε ένα έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου; Αυτό θα το επιλέξετε και πάλι με βάση το ρίσκο που θέλετε να αναλάβετε.

Και τι έγινε αν βάζω 200 ή 300 ευρώ τον μήνα στην άκρη; Θα αναρωτηθείτε. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα ωραιότατο κεφάλαιο της τάξεως των 45.000 – 50.000 ευρώ μέσα σε μια 15ετία χωρίς καν να αναληφθεί σημαντικό ρίσκο. Ιδού και το παράδειγμα: Έχετε αυτή τη στιγμή ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 2000 ευρώ αλλά αποφασίζετε ότι κάθε μήνα θα βάζετε στην άκρη 200 ευρώ. Αν επιλέξετε μια «σίγουρη λύση» όπως το έντοκο γραμμάτιο (σ.σ σίγουρο στη ζωή δεν είναι τίποτα αλλά τα έντοκα αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο ασφαλή προϊόντα) θα διαπιστώσετε ότι ύστερα από 15 χρόνια θα έχουν συγκεντρωθεί 49.358 ευρώ αν η μέση απόδοση αυτής της περιόδου παραμείνει στα σημερινά επίπεδα του 3,2%. Αν πάλι ανεβάσετε το ποσό της μηνιαίας αποταμίευσης στα 300 ευρώ, τότε ο κουμπαράς θα έχει μέσα 72.422 ευρώ. Και το 100άρικο όμως για όσους δεν έχουν πολλές δυνατότητες αποταμίευσης, «χτίζει» κομπόδεμα 26.294 ευρώ όσο περίπου είναι σήμερα το μέσο εφάπαξ για το οποίο μάλιστα πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές για πολύ περισσότερα χρόνια.

Υπάρχουν δύο τρόποι σκέψης. Ο ένας είναι να υπολογίσετε πόσα χρήματα μπορείτε να βάζετε κάθε μήνα στην άκρη για μια συγκεκριμένη περίοδο και να δείτε πόσα χρήματα θα μπορέσετε να συγκεντρώσετε στο τέλος αυτή της περιόδου ανάλογα με τη μέση απόδοση που μπορεί να υπάρξει σε αυτή την περίοδο. Η τελευταία βέβαια, δεν είναι δεδομένη όμως μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση ανάλογα και με το ρίσκο που θα αναλάβετε. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να «ξεκουνίσετε» τα χρήματα από το απλό ταμιευτήριο που προσφέρει σήμερα «μηδέν». Ο δεύτερος τρόπος σκέψης είναι να θέσετε ένα στόχο και να υπολογίσετε πόσα χρήματα θα πρέπει να βάζετε κάθε μήνα στην άκρη προκειμένου να τον επιτύχετε. Και στις δύο περιπτώσεις, το εργαλείο του fpress.gr θα σας βοηθήσετε να λάβετε τις αποφάσεις σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ