Πόσα (και πότε) θα πληρώσουμε για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 – Υπολογίστε μόνοι σας

Που γέρνει η πλάστιγγα για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια των ΙΧ της επόμενης χρονιάς

Πόσα (και πότε) θα πληρώσουμε για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 – Υπολογίστε μόνοι σας

Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας; Θα υπάρξει επιβάρυνση για τα υβριδικά αυτοκίνητα; Θα περιοριστεί ο αριθμός των οχημάτων που θα απαλλάσσονται κάθε επιβάρυνσης; Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ; Πολλά τα ερωτήματα που απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό την αγορά των ΙΧ και το οικονομικό επιτελείο αποφασίζει να βάλει τέλος στα σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση είναι φέτος να μην υπάρξει καμία αλλαγή ούτε στο ένα «μέτωπο» (αυτό των τελών κυκλοφορίας) ούτε στο άλλο, αυτό των τεκμηρίων. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα της αγοράς θα παραμείνουν ως έχουν αυτή της στιγμή και η μόνη αλλαγή με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι οδηγοί θα είναι η «κλειδωμένη» ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας χωρίς ενδεχόμενο παράτασης. Τα τέλη θα καταβληθούν μέχρι τις 31/12 και όποιος δεν είναι εμπρόθεσμος θα έρθει αντιμέτωπος με το νέο σύστημα επιβολής των προστίμων που προβλέπει ότι όσο νωρίτερα πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις. Έτσι, προς το παρόν μένουμε με το τριπλό σύστημα υπολογισμού των τελών

  1. Τα ΙΧ με κυκλοφορία έως και το 2010 θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα.
  2. Τα ΙΧ που έχουν κυκλοφορήσει έως και το 2020 θα έχουν την 1η κλίμακα υπολογισμού βάσει ρύπων και
  3. Τα ΙΧ που έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2021 θα έχουν τη 2η κλίμακα υπολογισμού βάσει ρύπων.

Και του χρόνου θα δοθεί (πιθανότατα πριν από το Πάσχα) η δυνατότητα πληρωμής των τελών με τον μήνα για όσους θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα των 12 μηνών (σ.σ αυτό ισχύει φυσικά και για φέτος και όποιος θέλει μπορεί να κάνει χρήση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ) ενώ θα ενεργοποιηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού των προστίμων για εκπρόθεσμη καταβολή: 0% προσαύξηση για πληρωμή έως 31/12, +25% για όσους πληρώσουν μέχρι 31/01, +50% για πληρωμή έως 28/02 και +100% για πληρωμή από 01/03 και μετά.

Το πολύ-εργαλείο των τελών κυκλοφορίας συνοψίζει όλη την πληροφορία για όλα τα ΙΧ της αγοράς. Επιλέξτε τα εργαλεία για το δικό σας όχημα και βρείτε το ύψος των τελών κυκλοφορίας που πλέον εξαρτάται και από το πότε θα πληρώσετε και από το πόσο θα κρατήσετε το όχημα σε κυκλοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ