Υπολογίστε πώς θα κερδίσετε εκατοντάδες ευρώ από τόκους με την μέθοδο της «χιονοστιβάδας»

Υπολογίστε πώς θα κερδίσετε εκατοντάδες ευρώ από τόκους με την μέθοδο της «χιονοστιβάδας»

Όταν μιλάμε για επενδύσεις, την θέλεις την… χιονοστιβάδα. Να ανατοκίζονται και οι τόκοι και το κεφάλαιό σου να αυγατίζει. Τι γίνεται όμως όταν η χιονοστιβάδα χτυπάει το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας ή το χρέος σου; Σε αυτή την περίπτωση οι τόκοι γίνονται «θηλιά». Γι’ αυτό, βασική προτεραιότητα στον οικονομικό προγραμματισμό είναι να φύγουν από τη μέση τα χρέη που σε φορτώνουν με τόκου 16% ή και 18% ή και ακόμη υψηλότερο, ειδικά αν βρεθείς στην ανάγκη να σηκώσεις και λεφτά από την πιστωτική σου κάρτα.

Όποιον ειδικό στο οικογενειακό budgeting και να ρωτήσεις, το ίδιο θα σου πει. Τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες -αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τα «κουρέψεις» κάτι που έγινε κατά κόρον στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά υπό προϋποθέσεις και πολύ κόπο για τους κατόχους των καρτών- πρέπει να αποπληρωθούν το γρηγορότερο. Το οικονομικό εργαλείο δείχνει το γιατί. Αν κάνεις ένα από τα μεγαλύτερα λάθη και περιοριστείς στο να πληρώνεις μόνο τους τόκους ή την ελάχιστη καταβολή, το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας θα σε κυνηγάει για 10ετίες ολόκληρες στις οποίες οι τόκοι που θα καταβάλλεις θα μετριούνται σε χιλιάδες. Να και το παράδειγμα: Χρωστάς στην πιστωτική 5000 ευρώ και το επιτόκιο τρέχει με 18%. Η τράπεζα σου υπολογίζει μια ελάχιστη δόση 75 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στους μηνιαίους τόκους. Αν εσύ πληρώνεις 76 ευρώ τον μήνα, τότε το υπόλοιπο θα έχει μηδενιστεί ύστερα από… 291 μήνες και στο διάστημα αυτό θα έχεις πληρώσει 17.107 ευρώ σε τόκους. Αν πάλι κόψεις από κάτι άλλο και αυξήσεις την μηνιαία καταβολή στα 150 ευρώ, η αποπληρωμή θα έρθει ύστερα από 47 μήνες και το ποσό των τόκων θα έχει περιοριστεί στα 1983 ευρώ. Μιλάμε για διαφορά άνω των 15.000 ευρώ.

Το εργαλείο βοηθάει και στο να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός. Πότε θέλετε να «απελευθερωθείτε» από το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας; Σε έναν χρόνο; Θα πρέπει να βάζετε 458 ευρώ κάθε μήνα και το σύνολο των τόκων θα πέσει στα 501 ευρώ. Έχετε περιθώριο δύο ετών; Η μηνιαία καταβολή θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ αλλά το σύνολο των τόκων θα φτάσει στα 991 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ