Ψάχνεις για δεύτερη πηγή εισοδήματος; Υπολόγισε μόνος σου πόσα θα σου πάρει η εφορία…

Ψάχνεις για δεύτερη πηγή εισοδήματος; Υπολόγισε μόνος σου πόσα θα σου πάρει η εφορία…

Περισσότεροι από 180.000 συνταξιούχοι παρακινήθηκαν από την κατάργηση της περικοπής της σύνταξής τους κατά 30% στην περίπτωση συνέχισης του επαγγελματικού βίου και παρέμειναν στην ενεργό δράση. Δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί βρίσκουν και μια «δεύτερη δουλειά» για να καλύψουν τα προς το ζειν. Είναι -και στις δύο περιπτώσεις- οι «καλύτεροι πελάτες της εφορίας καθώς όταν έρχεται η ώρα του εκκαθαριστικού, προκύπτουν πολύ μεγάλα ποσά προς καταβολή.

 

Ναι, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όταν ο συνταξιούχος αποφασίσει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, δεν κόβεται κατά 30% η σύνταξή του όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η περικοπή αντικαταστάθηκε με ένα «κούρεμα» του μισθού κατά 10% ή με μια προσαύξηση 50% των ασφαλιστικών εισφορών αν η δουλειά ασκείται με «μπλοκάκι». Σαφώς και υπάρχει βελτίωση. Όμως, η δεύτερη πηγή εισοδήματος -στην προκειμένη περίπτωση είναι ο μισθός πέραν της σύνταξης, θα φέρει μια έκπληξη όταν θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο λόγος; Ναι γίνεται παρακράτηση του φόρου που αναλογεί και από τον μισθό και από τη σύνταξη. Όμως, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι δύο πηγές εισοδήματος αντιμετωπίζονται φορολογικά σαν να είναι και οι μοναδικές. Όταν θα έρθει η ώρα να προστεθούν τα ποσά, ο φόρος που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Πόσο μεγαλύτερος; Έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ όπως θα διαπιστώσετε βάζοντας απλά τρία νούμερα στο σχετικό εργαλείο. Το ετήσιο εισόδημα της πρώτης πηγής, το ετήσιο εισόδημα της δεύτερης και φυσικά τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων αν υπάρχουν προκειμένου να γίνει σωστά η εκκαθάριση.

Έτσι, αν κάποιος έχει μια βασική δουλειά που του αποδίδει 14000 ευρώ τον χρόνο και βρει μια δεύτερη από την οποία βγάζει ακόμη 7000 ευρώ, η συνολική παρακράτηση που θα του έχει γίνει θα είναι 700 ευρώ αλλά ο φόρος που τελικά θα καταλογιστεί θα είναι 2440 ευρώ. Έτσι, θα πρέπει να αποδοθεί η διαφορά των 1740 ευρώ. Βάλτε τα νούμερα που σας ενδιαφέρουν και κάντε τον προϋπολογισμό σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ