Τελικά συμφέρει η αγορά ηλεκτρικού ΙΧ; Υπολογίστε μόνοι σας

Τελικά συμφέρει η αγορά ηλεκτρικού ΙΧ; Υπολογίστε μόνοι σας

Αν η πραγματική σας ανάγκη είναι να καλύπτετε αποστάσεις 1500 χιλιομέτρων τον μήνα, με τις σημερινές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά θα ξοδεύετε περίπου 140 ευρώ τον μήνα για καύσιμο με ένα σύγχρονοι υβριδικό αυτοκίνητο και περίπου 58,6 ευρώ με το ηλεκτρικό υπό την προϋπόθεση ότι οι φορτίσεις θα γίνονται με οικιακό τιμολόγιο και όχι στα δημόσια σημεία φόρτισης όπου η τιμή υπερδιπλασιάζεται.

Eίναι το αποτέλεσμα μιας απλής μαθηματικής πράξης που χρειάζεται να γίνει προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος χρήσης του κάθε οχήματος. Πώς προέκυψαν τα νούμερα που προαναφέρθηκαν; Πολλαπλασιάστηκε η πραγματική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (σ.σ σήμερα περίπου 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα μαζί με όλες τις χρεώσεις) με την κατανάλωση ενός ηλεκτρικού οχήματος ανά 100 χιλιόμετρα (σ.σ. εκτιμάται σε περίπου 17 κιλοβατώρες). Από την άλλη ένα υβριδικό χρειάζεται περίπου 5 λίτρα βενζίνης με την τιμή ανά λίτρο να είναι σήμερα στα 1,9 ευρώ.

Προφανώς θα σκεφτεί κάποιος ότι αυτές οι καταναλώσεις που προαναφέρθηκαν είναι οι εργοστασιακές γι’ αυτό και μπορεί να διαφέρουν κατά την πραγματική χρήση. Αυτό βέβαια ισχύει και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί το εργαλείο του fpress.gr να μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις με τις τιμές που εσείς θα βρείτε για τα οχήματα που θέλετε να συγκρίνετε.

Ας πάρουμε όμως το δεδομένο ότι το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να οδηγήσει σε μια εξοικονόμηση των 80 ευρώ τον μήνα. Πόσοι μήνες θα χρειαστούν για να αποσβεστεί η διαφορά που θα καταβάλλετε για να αγοράσετε το ηλεκτρικό όχημα; Αν η διαφορά είναι 10.000 ευρώ, απαιτούνται 125 μήνες δηλαδή περίπου μια 10ετία χρόνος ο οποίος είναι πολύ «κοντινός» στη διάρκεια ζωής των μπαταριών. Αν λόγω επιδοτήσεων (σ.σ αυτή τη στιγμή τρέχει το πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά ΙΙΙ) τότε η απόσβεση γίνεται και στους 60 μήνες δηλαδή στην 5ετία.

Προφανώς η αγορά ηλεκτρικού οχήματος δεν γίνεται με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση χρημάτων από το καύσιμο. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να σκεφτεί και άλλα θέματα με κυριότερο το αν υπάρχει δυνατότητα φόρτισης χωρίς να βγάζει καλώδιο από το μπαλκόνι, πώς θα εξυπηρετείται σε μακρινά ταξίδια κλπ. Όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν γίνει η τελική επιλογή. Το εργαλείο του fpress.gr θα σας βοηθήσει πάντως να κάνετε εύκολα και γρήγορα τις συγκρίσεις σας όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ