Πώς θα αποταμιεύσετε ευκολότερα ή γρηγορότερα 10.000 ευρώ

Τα εργαλεία της αποταμίευσης και πώς θα εκμεταλλευτείτε τις διαφορετικές εναλλακτικές αποταμίευσης

Πώς θα αποταμιεύσετε ευκολότερα ή γρηγορότερα 10.000 ευρώ

Θέλετε να συγκεντρώσετε 10.000 ευρώ για να εξασφαλίσετε την προκαταβολή ενός αυτοκινήτου ή για να χρηματοδοτήσετε ένα οικονομικό σας σχέδιο. Σας χρειάζονται 25.000 ευρώ για να τα βάλετε ως προκαταβολή για την αγορά ενός ακινήτου. Πώς θα φτάσετε ευκολότερα στον στόχο σας; Έχετε τη δυνατότητα να αποταμιεύετε 100 ή 20 ευρώ τον μήνα και θέλετε να βρεθείτε με έναν όσο το δυνατόν πιο «φουσκωμένο» τραπεζικό λογαριασμό ύστερα από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πώς θα το επιτύχετε;

Μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλων διαφορών στις αποδόσεις των «ασφαλών επενδύσεων» (π.χ προθεσμιακές καταθέσεις και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου) κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σχεδιάσουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να έχουν καλό αποτέλεσμα. Στις προθεσμιακές καταθέσεις για παράδειγμα, ένα ποσό της τάξεως των 15-20.000 ευρώ δεν εξασφαλίζει παρά μικτή απόδοση της τάξεως του 1%. Αν αφαιρεθούν οι φόροι, μένει λιγότερο από 0,85% ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουμε μπει πλέον σε πτωτική τροχιά των επιτοκίων κάτι που θα αποτυπωθεί αμέσως και στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Από την άλλη, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων (στα οποία πλέον δίνεται η δυνατότητα εγγραφής φυσικών προσώπων ανεξαρτήτως διάρκειας) δίνουν μια απόδοση (ακόμη) άνω του 3,4% η οποία μάλιστα είναι 100% αφορολόγητη. Πώς λοιπόν μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτή τη διαφορά. Ας παρουσιάσουμε ένα σενάριο για να φανεί αυτή η διαφορά των επιτοκίων:

Ο ενδιαφερόμενος έχει ένα αρχικό κεφάλαιο 2000 ευρώ και μπορεί να αποταμιεύει περί τα 200 ευρώ τον μήνα. Αν αυτά τα 200 ευρώ επιπλέον τα βάζει σε έντοκα γραμμάται που έχουν τόκο 3,3% θα εξασφαλίσει ύστερα από 7 χρόνια έναν κουμπαρά 21.389 ευρώ ενώ αν προτιμήσει την προθεσμιακή κατάθεση, το ποσό θα περιοριστεί στα 19.426 ευρώ. Γιατί λοιπόν να βρεθείτε με 2000 ευρώ λιγότερα; Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της μηνιαίας αποταμίευσης, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κέρδος αν γίνει η σωστή επιλογή.

Το εργαλείο του fpress.gr σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τα δεδομένα στα δικά σας επίπεδα. Αλλάξτε τα νούμερα και βρείτε τη διαφορά. Αν αποφασίσετε να μπείτε στα έντοκα, τότε θα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε μια από τις 12 εκδόσεις που υπάρχουν μπροστά μας μέχρι τη λήξη του έτους. Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες, είναι οι εξής:

  1. 03 Ιουλίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας
  2. 24 Ιουλίου: έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας
  3. 31 Ιουλίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας
  4. 21 Αυγούστου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας
  5. 4 Σεπτεμβρίου: έντοκα ετήσιας διάρκειας
  6. 25 Σεπτεμβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας
  7. 2 Οκτωβρίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας
  8. 23 Οκτωβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας
  9. 30 Οκτωβρίου: έντοκα τρίμηνης διάρκειας
  10. 27 Νοεμβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας
  11. 12 Δεκεμβρίου: έντοκα ετήσιας διάρκειας και
  12. 23 Δεκεμβρίου: έντοκα εξάμηνης διάρκειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ