Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος;

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος;

Με το που ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις σε πολλούς από τους παρόχους συγκριτικά με τον Μάιο, το ερώτημα μπήκε ανοικτά σε χιλιάδες νοικοκυριά: ήρθε η ώρα για σταθερό επιτόκιο ρεύματος;

Ας βάλουμε λίγο κάτω τα δεδομένα. Τι έγινε τον Ιούνιο; Τα κυμαινόμενα τιμολόγια ακρίβυναν σε άλλες εταιρείες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Έτσι, η τιμή της κιλοβατώρας κυμαίνεται από 12 έως 19 λεπτά στους περισσότερους παρόχους. Και που «παίζει» στα σταθερά; Ξεκινά και κάτω από τα 10 λεπτά φτάνοντας μέχρι και τα 20 λεπτά. Προφανώς λοιπόν υπάρχει σταθερό που αυτή τη στιγμή είναι φθηνότερο από το κυμαινόμενο αλλά και σταθερό που είναι (ακόμη) ακριβότερο. Το πρώτο που θα πρέπει να «μαντέψει» κάποιος είναι το τι θα γίνει με τα κυμαινόμενα τιμολόγια από εδώ και στο εξής. Ο Ιούνιος έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα και η τιμή χονδρικής είναι ήδη πάνω σε σχέση με τον Μάιο προσεγγίζοντας τα 95 ευρώ. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί ο μήνας αλλά αν συνεχιστεί η ζέστη και η υψηλή ζήτηση, η νέα άνοδος είναι πιθανή και αυτό θα επηρεάσει και τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Για πόσο καιρό; Κανείς δεν ξέρει. Είναι πιθανό να κυλήσει με υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι; Ασφαλώς και είναι.

Αν υποτεθεί όμως ότι κάποιος αποφασίσει να στραφεί στο σταθερό, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα δεσμευτεί για 6-12 μήνες. Μπορεί αυτό να αποδειχθεί συμφέρον; Μπορεί, ειδικά αν οι καταναλώσεις είναι μεγάλες. Γενικά, όσοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να κάνουν την εξής σκέψη:

  1. Σε ποια τιμή μπορούν να «κλειδώσουν» σήμερα; (μπορούν ακόμη και στα 9-10 λεπτά με υψηλό πάγιο ή στα 12-13 λεπτά με χαμηλότερο).
  2. Ποια είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία μπορεί να φτάσει το κυμαινόμενο τιμολόγιο (σ.σ ακόμη και με την χονδρική στα 60 ευρώ δεν έπεσε ποτέ το κυμαινόμενο κάτω από τα 9 λεπτά)
  3. Ποια είναι η υψηλότερη τιμή στην οποία μπορεί να φτάσει το κυμαινόμενο τιμολόγιο; Ήδη από τον Ιούνιο έχουμε και τιμές άνω των 17 λεπτών.

Από τη στιγμή λοιπόν που το ρίσκο προς το πάνω είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο προς τα κάτω, ίσως ειδικά για τις μεγάλες καταναλώσεις το σταθερό να είναι μια ασφαλής λύση. Το ερώτημα σε ποιο επίπεδο θα «κλειδώσει» ο μηνιαίος λογαριασμός απαντάται με το ακόλουθο εργαλείο που λαμβάνει υπόψη τις τιμές όπως αναρτήθηκαν από τους παρόχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ