Να μετατρέψω την ατομική επιχείρηση σε ΙΚΕ; Υπολογίστε μόνοι σας τα κόστη
Θορυβημένοι αυτοαπασχολούμενοι ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τον νέο τρόπο φορολόγησης με βάση το ελάχιστο εισόδημα. Όμως η ΙΚΕ δεν είναι πάντα η διέξοδος.
Με το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων -ουσιαστικά των ατομικών επιχειρήσεων- η μεγάλη αλλαγή είναι ότι η εφορία θα αρνείται το δικαίωμα στον επαγγελματία να έχει ζημιές. Αντί για αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα, θα αποδέχεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θα φορολογεί βάσει αυτού και φυσικά θα κόβει και επιδόματα ή άλλα προνόμια από τη στιγμή που το «θεωρητικό εισόδημα» θα ταυτίζεται με το πραγματικό. Στην πραγματικότητα, από τη χρήση του 2023, για την ατομική επιχείρηση υπάρχουν τρία εισοδήματα:
- Το λογιστικό, δηλαδή αυτό που προκύπτει με βάση τα βιβλία το οποίο όμως θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα δύο
- Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα υπολογίζεται με τη νέα μέθοδο υπολογισμού και θα κυμαίνεται από 10920 ευρώ έως και 50.000 ευρώ τον χρόνο εφόσον φυσικά δεν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις και
- Το εισόδημα που θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία δεν καταργούνται. Αυτοκίνητα, σπίτια, σκάφη και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, θα βγάζουν και αυτά ένα φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού του φόρου εφόσον θα είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα δύο.
Η λύση μετατροπής της ατομικής επιχείρησης σε ΙΚΕ προβάλλεται ήδη από τη λογιστική κοινότητα ως εναλλακτική. Θα χρειαστεί όμως πολύ προσεκτική μελέτη και συνυπολογισμό όλων των επιμέρους παραμέτρων.
- Το κόστος λογιστικής διαχείρισης δεν είναι το ίδιο. Οι ΙΚΕ, ιδρύονται μεν εύκολα και χωρίς κεφάλαιο (γι’ αυτό και λέγονται εταιρείες του ενός ευρώ) δεν παύουν όμως να έχουν διπλογραφικά βιβλία, υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμού κλπ. Αυτό συνεπάγεται αυξημένο κόστος διαχείρισης.
- Στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει περάσει μια διάταξη που λέει ότι το τεκμαρτό εισόδημα θα ακολουθεί και την ΙΚΕ αν προκύπτει ότι πρόκειται για συνέχεια της ατομικής επιχείρησης (μονοπρόσωπη εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο). Ενδεχομένως αυτό να ξεπερνιέται εύκολο με την είσοδο ενός ακόμη προσώπου στο μετοχικό κεφάλαιο.
- Η ΙΚΕ θα μπορεί να εμφανίζει ζημιές. Ωστόσο, αν τα κέρδη είναι μικρότερα από 35.000 ευρώ τον χρόνο θα χρειαστεί σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος. Αν δηλαδή υπάρχει ένα κέρδος της τάξεως των 10.000-15.000 ευρώ ούτως ή άλλως, ίσως είναι προτιμότερη η διατήρηση της ατομικής επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι η ΙΚΕ φορολογείται με συντελεστή 22%. Για την ατομική επιχείρηση, μέσος συντελεστής άνω του 22% εφαρμόζεται μόνο αν τα κέρδη ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ τον χρόνο. Ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες (ακόμη και με την εφαρμογή των τεκμηρίων) που θα φτάσουν να φορολογούνται για τέτοιο ύψος κερδών.
Για να λάβετε τις σωστές αποφάσεις, θα χρειαστείτε δύο εργαλεία οικονομικής ενημέρωσης. Το πρώτο, υπολογίζει το τεκμαρτό εισόδημα με βάση την νέα μέθοδο υπολογισμού. Και το δεύτερο, κάνει τη σύγκριση του φόρου μιας ατομικής επιχείρησης με μια εταιρεία που φορολογείται με το οριζόντιο 22%.
Ο υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος, γίνεται εύκολα με το ακόλουθο εργαλείο:
Όσο για τη σύγκριση του φόρου που βγάζει μια ατομική επιχείρηση με μια ΙΚΕ (ή και προσωπική εταιρεία) θα κάνετε χρήση του ακόλουθου εργαλείου. Μπορείτε φυσικά να βάλετε στο εργαλείο το ελάχιστο εισόδημα που βρήκατε για τη δική σας περίπτωση προκειμένου να κάνετε και τη σχετική σύγκριση: