ΙΣΘ: Αίτημα για εκτέλεση μιας συνταγής σε πολλαπλά φαρμακεία
Λόγω των ελλείψεων φαρμάκων, όταν οι ασθενείς δεν βρίσκουν όλα τα φάρμακα της συνταγής σε ένα φαρμακείο αναγκάζονται να απευθύνονται σε διάφορα φαρμακεία αναφέρει ο ΙΣΘ
Να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης μιας ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής, μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ σε περισσότερα του ενός φαρμακεία, ζητά από τον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων.
Όπως υποστηρίζει ο ΙΣΘ, λόγω των ελλείψεων φαρμάκων, όταν οι ασθενείς δεν βρίσκουν όλα τα φάρμακα της συνταγής σε ένα φαρμακείο αναγκάζονται να απευθύνονται σε διάφορα φαρμακεία και να πληρώνουν το σύνολο της τιμής του φαρμάκου που αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο και όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται και να μην υποχρεώνονται, όπως αυτή τη στιγμή συχνά συμβαίνει, να επιβαρύνονται καθ’ ολοκλήρου το κόστος ενός φαρμάκου το οποίο αγόρασαν από διαφορετικό φαρμακείο από εκείνο που εκτέλεσε μερικώς την εκδοθείσα ηλεκτρονική συνταγή λόγω ελλείψεως κάποιου σκευάσματος», αναφέρει ο ΙΣΘ σε επιστολή του με την οποία υποβάλει το αίτημά του στον υπουργό Υγείας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης υποστηρίζει ότι το «σπάσιμο» μιας ηλεκτρονικής συνταγής, η οποία περιέχει διάφορα φάρμακα, κάποια από τα οποία είναι σε έλλειψη, με τη δυνατότητα μερικής εκτέλεσης από διαφορετικά φαρμακεία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στα φαρμακεία.
«Είναι συχνό φαινόμενο να μην υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα όλα τα φάρμακα μιας ηλεκτρονικής συνταγής σε ένα φαρμακείο. Τα παραγγέλνουμε όμως και εξυπηρετούμε τον ασθενή. Με το “ σπάσιμο” της συνταγής μπορεί ένας ασθενής να πάρει από ένα φαρμακείο το φάρμακο το οποίο υπάρχει και το φαρμακείο να παραγγείλει αυτό που δεν υπάρχει. Στη συνέχεια, όμως, ο ασθενής ενδέχεται να πάει σε άλλο φαρμακείο, όπου υπάρχει το φάρμακο που δεν υπήρχε στο πρώτο φαρμακείο και να το αγοράσει. Θα δημιουργηθεί, ωστόσο, πρόβλημα στο πρώτο φαρμακείο το οποίο παρήγγειλε το φάρμακο που δεν υπήρχε», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευγενίδης.