Γκάγκα: Προφανώς θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Γκάγκα: Προφανώς θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ως προς το μέτρο της αναστολής πάντως, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι, παρότι όταν ελήφθη η σχετική απόφαση, η ίδια τότε δεν ήταν στο υπουργείο, θεωρεί ότι ήταν σωστό γιατί προστάτεψε και τους ίδιους τους υγειονομικούς και τους υπόλοιπους.

«Από την αρχή, η απόφαση είναι ότι τα δεδομένα μελετώνται και το δεύτερο είναι, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως κάθε δικαστική απόφαση, είναι απολύτως σεβαστές. Ως κυβέρνηση αυτή τη στιγμή νομίζω ότι περιμένουμε να δούμε την απάντηση, τα επιδημιολογικά δεδομένα, προφανώς θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, ήταν πραγματικά για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών και για τη δημόσια υγεία». Αυτή ήταν η δήλωση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο ερώτημα που της έθεσαν οι Μαρία Γεωργίου και Βασίλης Αδαμόπουλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», για το τι θα κάνει η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

«Επειδή είμαι γιατρός πάνω από 30 χρόνια, επειδή έχω μετακινηθεί στα περισσότερα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και έχω μιλήσει εκεί με όλους τους υγειονομικούς και τους ανεμβολίαστους, σε κάθε νοσοκομείο που πάω, να πω δύο πράγματα. Βγήκε αυτή η απόφαση από το υπουργείο όταν χάναμε υγειονομικούς και χάναμε γενικά ανθρώπους. Πιστεύω ότι τα πυρά της αντιπολίτευσης είναι συνεχή και είναι και για πράγματα που έχουν γίνει καλά. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα στο πρώτο κύμα αντιμετώπισε την πανδημία εξαιρετικά καλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι γιατροί και οι υγειονομικοί που ήταν στα νοσοκομεία προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό και εξακολουθούν να τον προσφέρουν και δεν ακούστηκε ποτέ ένας καλός λόγος. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό για μια κοινωνία» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Ως προς το μέτρο της αναστολής πάντως, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι, παρότι όταν ελήφθη η σχετική απόφαση, η ίδια τότε δεν ήταν στο υπουργείο, θεωρεί ότι ήταν σωστό γιατί προστάτεψε και τους ίδιους τους υγειονομικούς και τους υπόλοιπους.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι «όλα τα συστήματα της Ευρώπης έχουν πολύ περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και είναι ευνομούμενα, άρα η δική μου απάντηση είναι ότι όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό κράτος, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, πρέπει απαραίτητα να έχουν κανόνες, να τους ξέρουμε, να τους σεβόμαστε και όποιος δεν τους σέβεται να έχει τιμωρία. Δεν μπορεί να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους σε ιδιωτικούς, δημόσιους, καλούς, κακούς. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να κάνει τα πράγματα για τα οποία έχει το συμβόλαιο του ότι θα τα κάνει». Το πιο σημαντικό, σημείωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, είναι να μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι έχει επιλογές και να κάνει όποια επιλογή θέλει. «Οποιοσδήποτε γιατρός θέλει να δουλεύει μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορεί να δουλεύει μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οποιοσδήποτε γιατρός θέλει, μπορεί να δουλέψει μόνο στον ιδιωτικό. Όποιος ασθενής θέλει μπορεί να έρθει μόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μπορεί να επιλέξει να έρθει σε απογευματινή λειτουργία, όπως το κάνει μέχρι τώρα. Μπορεί να επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα, όπως το κάνει μέχρι τώρα το 40% των Ελλήνων ασθενών» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να βγούμε και να πούμε ότι οι γιατροί δεν θα ασχολούνται με τους αρρώστους το πρωί και θα ασχολούνται μόνο με όσους τους πληρώνουν. Καταρχήν τα απογευματινά ιατρεία όπου οι ασθενείς επιλέγουν ένα γιατρό και πληρώνουν αμοιβή, η αμοιβή φτάνει τα 65 ευρώ ή τα 70 ανάλογα με το βαθμό του γιατρού και έρχονται τέσσερις και πέντε και έξι φορές το χρόνο στο νοσοκομείο, σημαίνει ότι υπάρχει μια μερίδα ασθενών που επιθυμεί να το κάνει. Δεν υποχρεώνεται κανείς. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το νομοσχέδιο είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι στελεχωμένα, ότι οι γιατροί αισθάνονται ότι έχουν επιλογές και ελευθερία. Δεν είναι καλά τα κλειστά συστήματα για κανέναν» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. «Αποδείξαμε ότι σήμερα πια, με το ψηφιακό κράτος που έχει καταφέρει η Ελλάδα να γίνει αυτά τα χρόνια, που πραγματικά είναι μια μεγάλη επανάσταση, μπορούμε πάρα πολύ καλά να παρακολουθούμε τι γίνεται με πρωινά, απογευματινά, με τις λίστες, με τα πάντα. Δεν θα υπάρχουν προβλήματα και αν υπάρξουν προβλήματα, σας υπόσχομαι θα υπάρχει τιμωρία. Οι λίστες θα παρακολουθούνται. Αν κάποιος γιατρός ακυρώνει πρωινά χειρουργεία, για να τα κάνει απογευματινά, δεν θα μπορεί να το κάνει» επισήμανε.

Σχετικά με την συνύπαρξη ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού, η κ. Γκάγκα επιβεβαίωσε ότι καθημερινά προστίθενται αρκετά κρούσματα κορονοϊού και γρίπης, ιδιαίτερα στα παιδιά, ενώ ρόλο φαίνεται ότι έχει παίξει οι μειωμένες κοινωνικές συναναστροφές κατά την πανδημία, με την χρήση μάσκας, που έφερε σαν αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ανοσία από ό,τι είχαμε τις προηγούμενες χρονιές, άρα είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε.

Ωστόσο, η κ. Γκάγκα, με την επισήμανση ότι τα παιδιά ήδη έχουν περάσει πολλά στη σφαίρα της ψυχικής υγείας με την απομόνωση και τις μάσκες και λόγω του ότι δεν αρρωσταίνουν τόσο ώστε να χρειάζονται νοσηλεία, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για οριζόντια μέτρα στα σχολεία, όπως την χρήση μάσκας προστασίας.

Όσο για τους ενήλικες, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, τόνισε την σημασία του εμβολιασμού, ειδικά όσων έχουν προβλήματα υγείας και για γρίπη και για τον κορονοϊό, αν δεν το έχουν ήδη κάνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ