Ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα

Νέα έρευνα αναλύει τους κινδύνους.

Έως τώρα έχουν υπάρξει αρκετές έρευνες που δείχνουν πως ο εγκέφαλος του ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά όταν είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τώρα, μία νέα έρευνα αναλύει τους κινδύνους και αποδίδει αυτές τις κρίσιμες αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό. Σύμφωνα με αυτό, το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος ακολουθούν ένα φυσικό 24ωρο κύκλο δραστηριότητας που επηρεάζει τα συναισθήματά μας και τη συμπεριφορά μας.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, η δραστηριότητα του εγκεφάλου σε μοριακό επίπεδο είναι ρυθμισμένη στο να είμαστε ξύπνιοι, ενώ τη νύχτα ρυθμίζεται για ύπνο. Κάτι απόλυτα λογικό από πλευράς εξέλιξης, καθώς τη μέρα ο άνθρωπος ήταν πιο αποτελεσματικός στο κυνήγι και στις αγροτικές δραστηριότητες, ενώ τη νύχτα ξεκουράζονταν, αποφεύγοντας παράλληλα να γίνει το θήραμα.

Ο εγκέφαλός μας ρυθμίστηκε λοιπόν σε αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω των απειλών. Και ενώ κάποτε μπορεί να βοηθούσε στο να ξυπνήσει κάποιος άμεσα και να επικεντρωθεί σε αόρατες απειλές, αυτή η υπερ-συγκέντρωση στα αρνητικά συναισθήματα τροφοδοτεί το σύστημα κινήτρων σήμερα, κάνοντας το άτομο επιρρεπή σε συμπεριφορές που έχουν ρίσκο. Αν προσθέσουμε και την έλλειψη ύπνου στην εξίσωση, η κατάσταση της συνείδησής μας γίνεται πιο προβληματική.

Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ξύπνιοι τη νύχτα και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος δε λειτουργεί όσο καλά λειτουργεί τη μέρα. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα σε αυτό, καθώς επηρεάζεται η υγεία και η ασφάλειά τους, καθώς και των γύρω τους.

Τη νύχτα εντείνονται τα αρνητικά συναισθήματα με τον αυτο-τραυματισμό και την αυτοκτονία να έχουν τριπλάσιο ρίσκο μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 6:00 το πρωί. Επίσης, παράνομες και επικίνδυνες ουσίες λαμβάνονται περισσότερο από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξάνοντας κατά 4.7 φορές τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης.


Εντοπίστηκαν νευροφυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο που αλλάζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, ειδικά σε ενέργειες που σχετίζονται με τον έλεγχο των παρορμήσεών μας και την επεξεργασία πληροφοριών. Επιπλέον, η τάση να βλέπουμε τις πληροφορίες μέσα από ένα θετικό πρίσμα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μέρας και φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδά της τη νύχτα.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν μελέτες που αναλύουν τις επιπτώσεις που έχουν η έλλειψη ύπνου και οι κιρκάδιοι ρυθμοί στο σύστημα ανταμοιβών του ανθρώπου και έτσι δε γνωρίζουμε πραγματικά πως αντιμετωπίζουν τον ασυνήθιστο κύκλο ύπνου οι εργαζόμενοι σε βραδινές βάρδιες. Παρόλο που πρόκειται για μόλις έξι ώρες την ημέρα, ξέρουμε υπερβολικά λίγα για το πώς δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η ειρωνεία είναι πως δεν μπορούν να συλλεχθούν αυτά τα δεδομένα, αν δεν ξενυχτήσουν και οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι ερευνητές δε θέλουν να εργάζονται μέσα στη νύχτα. Οι περισσότεροι βοηθοί και τεχνικοί δε θέλουν να είναι ξύπνιοι μέσα στη νύχτα. Αλλά έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να είναι ξύπνιοι τη νύχτα ή μένουν ξύπνιοι παρά τη θέλησή τους. Κάποιοι από εμάς πρέπει να ξεβολευτούν για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους προσφέρουμε μία αγωγή και να κάνουμε γενικότερα ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Network Psychology.

Πηγή: unboxholics.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ