Λουκίδης: Δεν είναι αντιπροσωπευτικά τα κρούσματα κορωνοϊού

Λουκίδης: Δεν είναι αντιπροσωπευτικά τα κρούσματα κορωνοϊού

O κ. Λουκίδης τόνισε ότι οι γιατροί χρειάζονται την επίσημη καταγραφή του testing για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα.

«Αυτά που αναφέρονται επισήμως δεν είναι τα πραγματικά» δήλωσε στην ΕΡΤ για τα κρούσματα του κορονοϊού ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, επισημαίνοντας ότι πολλοί πολίτες που βγαίνουν θετικοί ενημερώνονται από τον προσωπικό γιατρό τους αλλά δεν επισκέπτονται κάποιο φαρμακείο ή νοσοκομείο για να επιβεβαιώσουν το δείγμα.

«Πολλοί νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τεστ, βρίσκονται θετικοί και αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος της καταγραφής δεν πηγαίνουν να επαναλάβουν το τεστ σε δομή υγείας για να καταγραφεί» επισήμανε ο κ. Λουκίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι οι γιατροί χρειάζονται την επίσημη καταγραφή του testing για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα. «Όποιος νοσεί δεν είναι πρόβλημα να πάει να κάνει μια δήλωση του τεστ του», τόνισε σχετικά.

Ποιες οι διαφορές της Όμικρον από τον Κένταυρο

Αναφερόμενος τον «Κένταυρο» δήλωσε ότι από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως είναι μια καινούργια παραλλαγή της Όμικρον που ξεκίνησε από την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

«Κάθε καινούργια παραλλαγή πρέπει να παρατηρείται και να βλέπει κανείς την εξάπλωσή της και την επίδραση που έχει», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι πολύ πρώιμο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το αν είναι πιο επικίνδυνη άπο τις παραλλαγές του ιού, Όμικρον 4 και 5.

«Η Όμικρον 5 προκαλεί έναν υψηλό πυρετό για δύο ημέρες σε έναν αριθμό ασθενών» είπε και πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν βλέπουν το ποσοστό των πνευμονιών που είχαμε παλαιότερα.

«Οι πνευμονίες είναι πλέον ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύουμε», διευκρίνισε ο πνευμονολόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ, παρόλο το μεγάλο αριθμό των περιστατικών και το σχετικά ικανό αριθμό εισαγωγών».

Πιο ειδικά ανέφερε ότι το προφίλ των νοσηλευομένων τώρα είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενο νόσημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναμνηστική δόση του εμβολίου και για το αν πρέπει να την κάνουν οι άνω των 30 ετών ο κ. Λουκίδης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την τέταρτη δόση κάτω των 60 ετών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ