Επιπλέον 40.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών στην Αττική

Επιπλέον 40.000 ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών στην Αττική

Στο μεταξύ, εκτός από το εμβόλιο της Novavax, η χώρα μας θα παραλάβει τον Απρίλιο το εμβόλιο της SANOFI, όπως ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 100 τις τελευταίες ημέρες και δεκάδες παιδιά -τα περισσότερα κάτω των 11 ετών- να χρήζουν νοσηλείας λόγω κορονοϊού, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για αποκλιμάκωση μετά το τέλος Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας αναφέρουν σε νέα τους μελέτη, ότι ο εμβολιασμός απέτρεψε σχεδόν 20.000 θανάτους. Στο μεταξύ, εκτός από το εμβόλιο της Novavax, η χώρα μας θα παραλάβει τον Απρίλιο το εμβόλιο της SANOFI, όπως ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα σημειώνοντας: «Οι δείκτες παραμένουν ψηλά. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέσο στην Ελλάδα». Από σήμερα εξάλλου θα είναι διαθέσιμα 40.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμούς παιδιών στην Αττική, η οποία εμφανίζει αυξημένη ζήτηση.

Στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές, με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών των παιδιών στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.
Σε περίπτωση νόσησης πριν τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός µε µια δόση 3 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Σε περίπτωση νόσησης μετά την 1η δόση εμβολιασμού, συστήνεται εμβολιασμός όχι σε μεσοδιάστημα 21 ημερών αλλά σε 3 µήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90 με 100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων, όπως δήλωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Οι νοσηλείες των παιδιών, ανέφερε, αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, σε μικρότερα παιδιά, ενώ φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλότερη νοσηρότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Παράλληλα, ενισχύεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με την κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μικρότερης ηλικίας, 5 έως 11 ετών, ενώ αναφορικά με τα παιδιά μικρότερης ακόμα ηλικίας, τα νήπια δηλαδή κάτω της ηλικίας των 5 ετών, η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Lipsitch από το Harvard η οποία επανέλαβε τα ευρήματα και παλαιότερων μελετών και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός των γονέων όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.

Όσον αφορά στα αντιϊκά φάρμακα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ότι έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις για τη χορήγηση τους στο σπίτι, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η διάθεση των χαπιών για τον κορονοϊό, τα οποία μοιράζονται ήδη στα σπίτια των ασθενών. Έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 300 αιτήσεις και έχουν είτε παραδοθεί ή αποσταλεί με κούριερ. Όπως είπε, τα φάρμακα εγκρίνονται μέσα σε 24 ώρες και 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της λοίμωξης, στο σπίτι τους.

Σημείωσε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της Sanofi.
Η κα Γκάγκα γνωστοποίησε ότι στις αρχές Μαρτίου θα παραλάβουμε χάπια και άλλης εταιρείας καθώς επίσης και άλλα φάρμακα που κάνουν προφύλαξη. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ότι μπορούμε για να είμαστε σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες, για την θεραπεία των ασθενών.

Όσον αφορά στην πορεία του κορονοϊού παρουσιάζει σταθεροποίηση, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 140.000. Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, η κα Παπαευαγγέλου η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στο 7,3 αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στις 4.500. Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, το 88% των νέων εισαγωγών αφορά ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ