Μήνυμα αισιοδοξίας από ΠΟΥ: Η πανδημία μπορεί να νικηθεί μέσα στο 2022
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Omicron θα προκαλέσει «τσουνάμι» μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.
Μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος διατύπωσε μια ελπιδοφόρα εκτίμηση που πολλοί αναμένουν για το 2022.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει φέτος, όπως άλλωστε έχουν εκτιμήσει και επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι η σοβαρή μορφή της πανδημίας θα τελειώσει, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων που κυκλοφορούν.
Μιλώντας, πριν από λίγα 24ωρα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Omicron θα προκαλέσει «τσουνάμι» μολύνσεων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του στάθηκε στα εργαλεία με τα οποία θα επιτευχθεί η έξοδος από την υγειονομική κρίση.
«Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη. Αυτό είναι πιθανό» διεμήνυσε ο Γκεμπρεγεσούς και πρόσθεσε: «Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η κρίση, αρκεί να καταβάλουμε μια συλλογική προσπάθεια».
Εστίασε στην ανάγκη να επιχτευχθεί σε κάθε χώρα το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης, όμως προειδοποίησε ότι θα εμφανιστούν και άλλες παραλλαγές εάν ορισμένες χώρες εξακολουθήσουν να κρατούν εμβόλια το 2022.
Για την αρχή του τέλους της πανδημίας έχουν αρχίσει να μιλούν επιστήμονες παρακολουθώντας την πορεία του ιού. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης που έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα δεδομένα, μέτρα, περιορισμούς.
Επιστήμονες διατείνονται ότι το 2022, με το νέο έτος δηλαδή, ο ιός θα χάσει την πανδημική του μορφή και θα γίνει πιο εποχικός όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.
Η αύξηση του συλλογικού επιπέδου ανοσίας, η αναμενόμενη διανομή φαρμάκων και οι εμβολιασμοί αποτελούν το τρίπτυχο εξόδου από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.
Ως σημάδι ελπίδας μεταφράζεται η κυκλοφορία φαρμάκων για τον κορωνοϊό, κίνηση που θα συντελεστεί σε λίγους μήνες.
Ο κόσμος, όπως έχουν δηλώσει και στο παρελθόν οι επιστήμονες, θα μάθει να ζει με τον κορωνοϊό καθώς η νοσος δεν θα εξαφανιστεί.
Το ζήτημα είναι πώς θα υπάρχει στο μέλλον ο κορωνοϊός χωρίς να θέτει σε ύψιστο συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα.
«Η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς ακόμη και σε γραφεία μπορεί να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Σον Τρουλόβ.
Όπως προσθέτει, το συχνό πλύσιμο χεριών, η τήρηση αποστάσεων σε μέρη με συνωστισμό ενδέχεται να συστήνονται και στο μέλλον.
Ο επιδημιολόγος εκτιμά, παράλληλα, ότι τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού θα γίνουν ακόμη περισσότερο προσβάσιμα.
Ήδη έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα στους εμβολιασμούς, με το πρόγραμμα να έχει διευρυνθεί και να αφορά τα παιδιά 5-11 ετών. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει την απαραίτητη δόση χορήγησης και για μικρότερες ηλικίες.
Στο πλαίσιο επανασχεδιασμού των ενέσιμων σκευασμάτων προβλέπεται η ετήσια χορήγηση δόσεων στον πληθυσμό που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης που αναπτύσσεται και διασπείρεται σε όλο τον κόσμο.