Στη σκιά της Όμικρον - Ποια αυστηρά μέτρα πέφτουν στο τραπέζι

Στη σκιά της Όμικρον - Ποια αυστηρά μέτρα πέφτουν στο τραπέζι

«Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Μega,

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η χώρα μας με την Όμικρον να καλπάζει στην Ευρώπη και τις επερχόμενες γιορτές με την αναμενόμενη αύξηση των κοινωνικών επαφών να μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα που θα σημάνει νέα έξαρση κρουσμάτων. Η υπερμεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, που μεταφράζεται σύμφωνα με ειδικούς σε διπλασιασμό σχεδόν των μολύνσεων κάθε περίπου 2,5 μέρες και η επαπειλούμενη νέα πίεση στο σύστημα υγείας έχουν σημάνει τον συναγερμό. Χθες στο Μαξίμου σειρά από σενάρια τέθηκαν επί τάπητος τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τη σημερινή επίσκεψή του στη Βουλγαρία.

Επρόκειτο για την τακτική σύσκεψη της Δευτέρας η οποία έγινε χθες Κυριακή λόγω των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη που δεν αποκλείεται να γίνει και την Τρίτη. Το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι σε σχέση με ό,τι ήδη ισχύει για τις μέρες των Χριστουγέννων θεωρείται απίθανο.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες φωνές για πιο δραστικά μέτρα καθώς στον ορίζοντα είναι και τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν:

  • Τηλεργασία
  • Τηλεκπαίδευση (δηλαδή ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μετά τις γιορτές)
  • Μάσκες παντού
  • Περιορισμοί στη νυχτερινή μαζική διασκέδαση

Το 5ο κύμα της πανδημίας θεωρείται βέβαιο από τους ειδικούς, με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων. Το θέμα είναι πότε θα έρθει στη χώρα μας, σε δύο ή σε τέσσερις εβδομάδες.

«Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Μega,

Μιλώντας χθες στον Σκάι ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ισχύουν ήδη πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες και ο ρυθμός των εμβολιασμών με την τρίτη δόση μας κερδίζει χρόνο. “Έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση” είπε τοποθετώντας το ξέσπασμα της Όμικρον μετά τις γιορτές.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων Όμικρον στη χώρα εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ο αριθμός, επισημαίνοντας ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25, τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν τρεις με τέσσερις φορές περισσότερα.

Πηγή: ERTnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ