Η παραλλαγή Όμικρον στο μικροσκόπιο - Ο ρόλος της 3ης δόσης του εμβολίου
Οι προκαταρκτικές κλινικές γνώσεις των ειδικών για τη “συμπεριφορά” του νέου στελέχους δεν είναι επαρκείς για συμπεράσματα
Σε συνεχή επαγρύπνηση και με έκδηλη την ανησυχία, η διεθνής κοινότητα σπεύδει να λάβει μέτρα ενόψει της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στους επόμενους 7 μήνες, με τις πρώτες ενδείξεις να φανερώνουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Και η χώρα μας ξεκίνησε να καταγράφει τα πρώτα κρούσματα πρώτα στην Κρήτη και πλέον και στην Αθήνα, την ώρα που αντιμετωπίζει την έξαρση του πανδημικού κύματος με αιχμή τη μετάλλαξη Δ.
Οι προκαταρκτικές κλινικές γνώσεις των ειδικών για τη “συμπεριφορά” του νέου στελέχους δεν είναι επαρκείς για συμπεράσματα, αντιτάσσουν ωστόσο απερίφραστα την ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την απάντηση ως προς την τελική επίδραση της Όμικρον:
- πόσο μεταδοτική είναι,
- πόσο ικανή να παρακάμπτει αντισώματα και
- πόσο επιβαρυντική είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.
Τι γνωρίζουμε
Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ειδικότερα εκτιμάται ότι προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη, με τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική να αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα.
Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι μπορεί να δώσει αύξηση κρουσμάτων όχι όμως και εκτίναξη νοσηλειών την οποία οι επιστήμονες βασίζουν στις γνώσεις της εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός επιδιώκει να συνεχίσει να διασπείρεται, «προτιμά» να αφήνει τους ασθενείς να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους.
Μεγάλη μερίδα επιστημόνων, μεταξύ αυτών και κορυφαίος επιδημιολογος των ΗΠΑ Α. Φάουτσι, ήδη αρθρώνουν τη θέση ότι είναι απίθανο να δούμε τις μεταλλάξεις να ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θέση την οποία ωστόσο δεν δείχνει να συμμερίζεται ο CEO Moderna ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί στο 50%. Ακόμα κι έτσι αποτελεί ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Τα εμβόλια παραμένουν το όπλο που η ανθρωπότητα δεν διέθετε κατά το αρχικό φονικό κύμα.
Η Moderna, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προσαρμογή του εμβολίου της προκειμένου να αντιμετωπίζεται ειδικά η παραλλαγή Όμικρον, για την περίπτωση που αποδειχθεί απαραίτητο.
Καθοριστικός παράγοντας η 3η δόση
«Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου αιτιολογώντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τη χορήγησή της σε όλους άνω των 18 στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά από λοίμωξη.
Όπως εξήγησε η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης. «Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για την πρόληψη των εισαγωγών, της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία) τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού ακόμη κι όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει» σημείωσε.
Πηγή: ERTnews