Καπραβέλος-Γεροτζιάφας: Φόβος οι μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους-Αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης

Καπραβέλος-Γεροτζιάφας: Φόβος οι μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους-Αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης

«Ανησυχούμε πάρα πολύ και αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε. Είναι μακρινός ο στόχος.  Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι υπάρχει παράταση του τρίτου κύματος. Eίναι ανησυχητικός ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων»

Για το άνοιγμα του τουρισμού, τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, την ανησυχητική χαλαρότητα που παρατηρείται στην κοινωνία, τον κίνδυνο των μεταλλάξεων και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών μίλησαν στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, διακεκριμένος αιματολόγος.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ και αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε. Είναι μακρινός ο στόχος. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση του συστήματος, αλλά δεν βλέπουμε αποκατάσταση της κανονικότητας λειτουργίας. Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι υπάρχει παράταση του τρίτου κύματος. Eίναι ανησυχητικός ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, πράγμα που δεν μας δίνει δυνατότητα χαλάρωσης», προειδοποίησε ο Νικόλαος Καπραβέλος,ο οποίος περιέγραψε ένα ανησυχητικό περιστατικό που είχε χθες στην εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου. «Ένας τουρίστας εισήχθη στην εντατική παρότι είχε εισέλθει στη χώρα στις 29 Μαΐου με αρνητικό τεστ 72 ωρών. Την ίδια μέρα νόσησε, δεν το είπε πουθενά και αργά Τρίτη ήρθε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση, όπου διασωληνώθηκε και είναι πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Καπραβέλος: Ανοίξαμε ενώ η διασπορά είναι μεγάλη

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο κ. Καπραβέλος δεν είναι το ίδιο καλοκαίρι με πέρυσι. «Με την αυστηρότητα των πρωτοκόλλων, ανοίξαμε, ενώ η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Η αυστηρότητα της εφαρμογής των μέτρων θα μας οδηγήσει σε έναν έλεγχο ή μη της πανδημίας. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό και πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε αυτόν το στόχο.

Ανοίξαμε. Θα έρθουν 10 – 15 εκατομμύρια τουρίστες. Τι στελέχη θα έρθουν στη χώρα μας με τους τουρίστες. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση του κορονοϊού και τα πρωτόκολλα και ειδικά οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό ανοσίας. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το καλοκαίρι αν θέλουμε να ελαττώσουμε τον ιό».

Φόβος μας οι μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους

Για τους κινδύνους των μεταλλάξεων που απειλούν εμβολιασμένους και μη μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας επισήμανε ότι ο κόσμος έχει επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι η πανδημία τελειώνει.

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει γιατί τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω. Χθες ήμουν σε ένα συνέδριο, που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα, σε συνύπαρξη με έναν γιατρό, έναν υπουργό και έναν πολιτικό αρχηγό. Το γενικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τον υπουργό Υγείας είναι ότι βλέπουμε μπροστά… Η πανδημία είναι πίσω. Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί πάνε καλά. Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τοίχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους».

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και ότι πρέπει να οργανωθούμε ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Άρα πρέπει να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας σε όλα του τα επίπεδα. Μη γίνει από τη πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε και πέρυσι. Οι γιατροί πλέον γνωρίζουν το νόσημα, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεϊατρικής. Οι υγειονομικοί είναι κουρασμένοι, άρα θα πρέπει να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη συστηματικά, σε ένα σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε οι άρρωστοι να αντιμετωπίζονται νωρίς από το σπίτι για να μη καταλήγουν στις εντατικές σε τέτοιες μαζικές καταστάσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ