Πλατφόρμα και ιστοσελίδα για τον θεραπευτικό τουρισμό

Πλατφόρμα και ιστοσελίδα για τον θεραπευτικό τουρισμό
Στη δημιουργία μιας καινοτόμου πλατφόρμας θεραπευτικού τουρισμού στοχεύει το πρόγραμμα "Θεραπευτικός τουρισμός στη Θεσσαλία" (RETOUR-Thessaly), που υλοποιείται από το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) και το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Ήδη, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Δρ. Γιάννης Γιάκας, έχει διαμορφωθεί η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας μαζί με τη σχετική ιστοσελίδα. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο διάστημα και τα δύο θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Η εν λόγω πλατφόρμα, που θα αφορά τον θεραπευτικό τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, στις οποίες -εκτός των άλλων γνωστών υπηρεσιών θεραπευτικού τουρισμού- η σωματική άσκηση θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια διακοπών.
Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα ενεργοποιείται και ένα πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένης σωματικής αξιολόγησης και εξατομικευμένης σωματικής δραστηριότητας και προγραμματισμού. Στους στόχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται αφενός μεν τα οφέλη των ασθενών από την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, αφετέρου δε η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ενώ οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, επισημαίνει στο κ. Γιάκας.
Η υλοποίηση του έργου θα γίνεται εξ ολοκλήρου από φορείς της Θεσσαλίας. Οι ερευνητικές ομάδες του ΚΕΤΕΑΘ θα είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία της πλατφόρμας e-tourism καθώς και για την πιστοποίηση υπηρεσιών από τρίτους (π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξί, κλπ), ενώ στελέχη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συμβάλλουν στη μορφοποίηση των προγραμμάτων εξατομικευμένης σωματικής δραστηριότητας. Το τελικό προϊόν θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους φορείς του εξωτερικού.
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Δρ Γιάννης Κουτεντάκης αναφέρει ότι το έργο στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Στις φυσικές ομορφιές της Θεσσαλίας, που από μόνες τους αποτελούν αξιόλογο τουριστικό προορισμό (παραλίες Μαγνησίας, Λάρισας, λίμνη Πλαστήρα, ορεινές περιοχές, λουτρά Σμοκόβου, Μετέωρα κ.ά.), καθώς και στο ότι η σωματική δραστηριότητα ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθεια, παχυσαρκία, νεφροπάθεια) δεν αποτελεί μόνο μέσο βελτίωσης της λειτουργικότητας των εν λόγω ασθενών, αλλά και δραστική θεραπεία.
Επίσης -σημειώνει- είναι σημαντικό ότι οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, αλλά και της Ιατρικής, Μηχανικών και άλλων επιστημών γίνονται οι άμεσοι αποδέκτες καινοτόμων γνώσεων και πρακτικών που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Συνεπώς, το πρόγραμμα "Θεραπευτικός Τουρισμός στη Θεσσαλία" είναι μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και μέρος ενός ευρύτερη σχεδιασμού με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλίας σε διεθνές κέντρο παραγωγής πρωτογενούς γνώσης βασισμένη στο σύνθημα "η άσκηση είναι φάρμακο", καταλήγει ο κ. Κουτεντάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ