Σταθμός για τις μεταμοσχεύσεις η «ανάσταση» καρδιάς
Εξάλλου, το επίτευγμα με την «αναστημένη» καρδιά, χαιρέτισε η διεθνής ιατρική κοινότητα, αφού με την ανακάλυψη της μεθόδου ανάνηψης και θρέψης βασικών οργάνων, αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων μοσχευμάτων και σώζονται κατά 30% περισσότερες ζωές.
«Μ' εμάς που ασχολούμαστε με τον επώδυνο τομέα των μεταμοσχεύσεων» σημειώνει ο κ Καραμπίνης «και όπου είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπης, που εφαρμόζει ένα μεταμοσχευτικό πρόγραμμα για τους πιο μικρούς λήπτες, ένα τέτοιο επίτευγμα μας γεμίζει χαρά και ελπίδα ότι θα βρούμε και εμείς τον τρόπο να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα μοσχεύματα που μας παρέχονται για να σώσουμε συνανθρώπους μας».
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται επανάσταση στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, διευκρινίζει ο κ. Καραμπίνης, γιατί λόγω του τεράστιου μεταμοσχευτικού χάσματος που υπάρχει παγκοσμίως, η προσπάθεια εστιαζόταν στην εξεύρεση νέων δοτών και νέων τεχνικών, στα πλαίσια της προσφοράς οργάνων.
Ασφαλώς, υπογραμμίζει, μιλάμε πάντα για εθελοντική προσφορά οργάνων και ποτέ για εμπόριο «ανταλλακτικών», γιατί η μεταμόσχευση είναι καταρχήν δώρο ζωής.
Μέχρι σήμερα, συνεχίζει,μεγάλο μέρος της προσπάθειας αφορούσε στη διεύρυνση των δοτών, ενώ τώρα έχουμε και δότες, όχι μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς, αλλά και έπειτα από καρδιακή ανακοπή, μη ανατάξιμη. Το τεράστιο πρόβλημα που τίθεται σ΄ αυτή τη νέα κατηγορία είναι ότι η καρδιά δεν μπορούσε πάντα να είναι κατάλληλη προς μεταμόσχευση. Διότι, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μια καρδιά που έχει υποστεί ανακοπή δεν μπορεί πάντα να είναι χρήσιμη για τον μελλοντικό λήπτη.
Οι Αυστραλοί κατάφεραν και βρήκαν έναν μηχανικό-βιοχημικό τρόπο να συντηρήσουν καλύτερα αυτή την καρδιά, όταν βρεθεί ο δότης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να την μεταμοσχεύσουν. Μιλάμε για προβληματικές καρδιές που μπαίνουν στα όρια να μεταμοσχευθούν και οι συνάδελφοι αυτοί βρήκαν τον βιοχημικό τρόπο να συντηρήσουν καλά το μόσχευμα, ώστε να μπορέσουν να το ανανήψουν και να το δώσουν με πιο κατάλληλο τρόπο στον λήπτη.
Σημειώνεται ότι, η καρδιά είναι το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις αφότου σταματήσει να πάλλεται. Η καινοτόμος τεχνική που εφαρμόστηκε στο Σίδνεϊ αφορούσε την «ανάσταση» καρδιάς, που είχε σταματήσει να πάλλεται, εντός ενός μηχανήματος που ονομάζεται «heart-in-a-box». Εκεί η καρδιά διατηρείται ζεστή, αποκαθίσταται ο καρδιακός παλμός και τρέφεται ώστε να μειωθούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.