ΧΑ: "Δοκιμάζει" τις δυνάμεις του γύρω από τις 575 μονάδες

ΧΑ: "Δοκιμάζει" τις δυνάμεις του γύρω από τις 575 μονάδες
Τέταρτη σερί ανοδική συνεδρίαση - Υψηλό volatility στα ταμπλό

Πέρασε από… «σαράντα κύματα» ωστόσο κατάφερε να αποσπάσει θετικό πρόσημο για τέταρτη σερί συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης από την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, «τερματίζοντας» λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 575 μονάδων. Ο τζίρος είναι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ελαφρά «τσιμπημένος», γεγονός που σε συνδυασμό με την κινητοποίηση των μεγάλων χαρτοφυλακίων που είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο η έντονη μεταβλητότητα στα ταμπλό δε δίνει ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις της αγοράς.

Όπως και να’ χει, αν επιβεβαιωθεί η αλλαγή ταχύτητας σε ότι αφορά τα κομβικά θέματα που εστιάζουν κυρίως οι επενδυτές (αποκρατικοποιήσεις, διαχείριση των NPL’s και έναρξη της συζήτησης για το χρέος) τότε το ρίσκο της καθυστέρησης που είχε ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις θα τιμολογηθεί χαμηλότερα επιβάλλοντας χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές. Η αλλαγή της τάσης που παρατηρήθηκε - αν και ήταν συγκρατημένη σε ένταση- είχε τέτοια στοιχεία εκτίμησης.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα από το μέτωπο της κερδοφορίας τωνεταιριώνθα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συμπαθητικά. Στο κυρίως κομμάτι των εταιριών που αφορά την μεγάλη κεφαλαιοποίηση η πορεία των εξαγωγικών εταιριών ή όσων έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από όσες έχουν αυξημένη έκθεση στην Ελλάδα. Θετικές επιδράσεις από την διατήρηση των σχετικά χαμηλών τιμών τουπετρελαίουέχουν οι κλάδοι της ενέργειας, της διύλισης, των μεταφορών και των παραγώγων του πετρελαίου.

Στους δείκτες τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεκέρδη 0,33%στις574,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 570,32 μονάδων (-0,32%) και 575,54 μον. (+0,59%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα48,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 65,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,24%, στις 1.534,31 μονάδες, ενώ στο +0,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 730,45 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,69% στις 681,21 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδαςο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,60%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 8,34%.

Στοταμπλότώρα, ηΔΕΗσήμερα κράτησε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα των προαπαιτουμένων, καθώς η αγορά έδειξε ικανοποιημένη με το +3,77% που της προσέφερε, κυρίως για το γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί το 34% της επιχείρησης στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση (διαρροές του πολυνομοσχεδίου).

Θετικά συνέβαλε και ηEurobank, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,31%, ενώ το +2,21% τηςFolli Follieσυνέθεσε την τριάδα της ανόδου. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οιΤιτάν,Jumbo,Motor Oilκαι Μυτιληναίος, ενώ κατώτερα του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank, με την τελευταία να περιορίζει από το +2,48% ενδοσυνεδριακά.Στον αντίποδα, ηΒιοχαλκοέκλεισε με απώλειες 2,42%, με τηνAegeanνα την ακολουθεί κλείνοντας με πτώση 2,33%, ενώ τις πρώτες ώρες ήταν στο +1,55%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν ΜΕΤΚΑ, Λάμδα, Εθνική, ΕΕΕ και ΕΧΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ