Ποιές μετοχές ευνοούνται από την ένταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές
Ανάλυση της JP Morgan
Η JP Morgan σε ειδικό report ασχολείται διεξοδικά με τις ανακοινώσεις του οίκου FTSE Russell και την πιθανή αναθεώρηση της Ελλάδας σε αναπτυγμένη αγορά. «Ο FTSE Russell θα προσθέσει την Ελλάδα για πιθανή προαγωγή από την κατηγορία των προηγμένων αναδυόμενων (advanced emerging – EM) σε αναπτυγμένη αγορά (developed markets – DM). Ο βρετανικός οίκος θα δώσει νέα ενημέρωση τον Μάρτιο του 2025 σχετικά με την πορεία παρακολούθησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ταξινόμησης των μετοχών του FTSE Equity Country Classification», επισημαίνει η JPM.
Αν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς, η ομάδα ανάλυσης της JPM προβλέπει ότι από τις 33 εταιρείες που αποτελούν τις συμμετοχές του FTSE Emerging Markets, οι 29 εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον νέο δείκτη FTSE Developed Markets. H Ελλάδα πληροί και τα 22 κριτήρια του FTSE Quality of Matrix που απαιτούνται για την απόκτηση του καθεστώτος της αναπτυγμένης αγοράς και επίσης πληροί τις απαιτήσεις για την ελάχιστη επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, τον ελάχιστο αριθμό τίτλων, αλλά και τα κριτήρια του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος ανά κάτοικο.
Ο οίκος FTSE Russell διατηρεί την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ως «κερδοσκοπική» με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου που αποδίδεται στην Ελλάδα από τους τρεις κύριους πιστωτικούς οίκους αξιολόγησης. Η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της κατηγορίας σε «επενδυτική», με προοπτικές που δεν αξιολογούνται ως «αρνητικές» απαιτείται για την ανακατάταξη σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς. Ο FTSE Russell πρόκειται να παράσχει ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση Watch κατάσταση Ελλάδας ως μέρος της ταξινόμησης των μετοχών του FTSE Equity Country Classification τον Μάρτιο του 2025 σε ενδιάμεση ενημέρωση.
Αν προαχθεί η χώρα σε καθεστώς «αναπτυγμένης αγοράς», 29 εταιρείες θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στον δείκτη FTSE Developed Market, έναντι 33 εταιρειών που συμμετέχουν τώρα στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Οι 9 εταιρείες θα συμμετέχουν στον δείκτη FTSE Developed Market Standard και οι 20 εταιρείες στον δείκτη FTSE Developed Market Small Cap. Στην τρέχουσα μορφή του δείκτη, η διάρθρωση είναι αντίθετη με 29 συμμετοχές στον μεγάλο Standard δείκτη και 4 στον μικρό δείκτη Small Cap. Η ομάδα της JPM εκτιμά ότι θα υπάρξει εκροή 1,83 δισ. δολάρια από τον δείκτη FTSE EM από τους παθητικούς διαχειριστές (index trackers) και εισροή από παθητικούς διαχειριστές 1,75 δισ. δολαρίων από τον δείκτη FTSE DM (index trackers) με καθαρή εκροή περίπου 75 εκατ. δολαρίων στις μετοχές.
Οι εισροές και οι εκροές στις μετοχές
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες εκτιμούν ότι η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) έναντι 52 μονάδες βάσης (0,52%) που είναι τώρα η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Οι μετοχές που δεν θα συμμετέχουν στους νέους δείκτες στην αναπτυγμένη αγορά θα είναι οι τίτλοι της Ideal Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Fourlis Holdings με εκροές 6,7 εκατ. δολάρια, 9 εκατ. δολάρια, 5,5 εκατ. δολάρια και 5,8 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.
Οι μετοχές που θα έχουν τις υψηλότερες εισροές θα είναι: Εθνική Τράπεζα με 5,5 εκατ. δολάρια, Eurobank με εισροές της τάξεως των 4,9 εκατ. δολαρίων, Τράπεζα Πειραιώς 3,7 εκατ. δολάρια, Metlen Energy & Metals 3,6 εκατ. δολάρια, Alpha Bank 3,1 εκατ. δολάρια, ΟΤΕ 2,9 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ 2,9 εκατ. δολάρια, Jumbo 2,8 εκατ. δολάρια και ΔΕΗ 2,3 εκατ. δολάρια. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές κεφαλαίων θα έχουν οι: Titan Cement International 10,2 εκατ. δολάρια, Motor Oil 9,3 εκατ. δολάρια, Terna Energy 8 εκατ. δολάρια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,6 εκατ. δολάρια και Optima Bank 6,6 εκατ. δολάρια.