ΧΑ: "Άλμα" πάνω από τις 572 μονάδες εν μέσω roadshow

ΧΑ: "Άλμα" πάνω από τις 572 μονάδες εν μέσω roadshow
Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος - "Τσιμπημένος" ο τζίρος

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά απ’ ότι φαίνεται και στο… Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έπειτα από καιρό κατέγραψε επιτέλους «μη καλοκαιρινό» τζίρο, δείχνοντας σημάδια αύξησης της συναλλακτικότητας, γεγονός που συνοδεύτηκε από το 11οελληνικό roadshow στο Λονδίνο. Πάντως η απήχηση των ξένων δεν ήταν εντυπωσιακή, με τους ίδιους να δείχνουν περισσότερο επιφυλακτικότητα παρά ενθουσιασμό, προβληματισμένοι από τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως τα capital controls και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων του μνημονίου.

Στα θετικά της διοργάνωσης, πάντως, συγκαταλέγεται η πρόσφατη έκθεση τηςCitiμε την οποία απέσυρε το Grexit ως βασικό σενάριο του οίκου, έκθεση που σχολιάστηκε στο Λονδίνο, όπως και η παρουσία ορισμένων μεγάλων οίκων που πραγματοποίησαν συναντήσεις – πέραν των τραπεζών - με τους Όμιλο Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ξένων. Σε ότι αγορά στα ραντεβού, ήταν αυξημένα σε ποσότητα, περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, και αναμένεται να φθάσουν τα 700.

Πίσω στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης «σκαρφάλωσε» στις572 μονάδες(από τις 560) με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν τα «ηνία» της ανόδου, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη. Ηπιότερα κέρδη σημείωσαν τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή της ΚΛΕΜΑΝ(Kleeman Hellas) που ενισχύθηκε πάνω από 30% στα 2 ευρώ, έπειτα και από τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η MCA Orbital Global Holdings. Ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά –όχι εντυπωσιακά- αλλά εμφανώς τσιμπημένος σε σχέση με τα… θερινά επίπεδα που παρουσίαζε μέχρι χθες.

Η αγορά σήμερα εμφανίστηκε περισσότερο "ζωηρή" σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αν και σε αυτό συνέβαλε περισσότερο η έντονη κινητικότητα που υπήρξε στηνΕθνική Τράπεζα, η οποία μάλιστα διακίνησε πάνω από το 30% του όγκου της αγοράς. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,57%, ενώ διακινήθηκαν τρία πακέτα ύψους 16,5 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 0,20 ευρώ.

Αναλυτικότερα στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεκέρδη1,78%στις572,15 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 564,65 μονάδων (+0,45%) και 572,79 μον. (+1,90%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα45,77 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 83,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 20,9 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 2,22%, στις 1.530,67 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 725,67 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 4,36% στις 676,51 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, ηΠειραιώς, μονοπωλούσε από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης την πρώτη θέση της ανόδου, κλείνοντας μάλιστα με τα μεγαλύτερα κέρδη στον FTSE 25, ήτοι στο +6,67%. Στο φίνις την ακολούθησε κατά πόδας και ηEurobank, η οποία έκλειισε στο +6,13%, ενώ ηΕθνικήκαι ηAlpha Bankολοκλήρωσαν την πρώτη τετράδα των αποδόσεων με κέρδη 3,57% και 3,21% αντίστοιχα.

Σημαντικά κέρδη, που ξεπέρασαν το 2%, σημείωσαν οιΤιτάν,ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Motor Oil, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ και Folli Follie. Οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων και ΕΧΑΕ καθηλώθηκαν στο +0,81% και +0,73% αντίστοιχα. Τέσσερις μετοχές του FTSE 25 δεν επέλεξαν ούτε στο κλείσιμο πρόσημο, με τις Aegean, Grivalia, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν αμετάβλητες, ενώ ο ΟΤΕ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,75% και η Λάμδα στο -1,89%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ