ΧΑ: Φόρεσε τα... καλά του για το roadshow

ΧΑ: Φόρεσε τα... καλά του για το roadshow
Ήπια άνοδος με τραπεζική στήριξη - Παραμένει η εσωστρέφεια και η χαμηλά συναλλακτικότητα

Κι ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στο Λονδίνο όπου αυτήν την ώρα λαμβάνει χώρα το roadshow της ΕΧΑΕ, το Χρηματιστήριο φρόντισε να… φορέσει τα «καλά» του, παρουσιάζοντας θετική εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κάτι παραπάνω από 1 μονάδα, ενώ σήμερα κινήθηκε για άλλη μια φορά σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος τιμών η διακύμανση των οποίων δεν ξεπέρασε τις τέσσερις μονάδες. Τα «ηνία» ανέλαβαν σήμερα οι τράπεζες, με οδηγό την Alpha Bank, ενώ ικανοποιητική ήταν η κινητικότητα και στα μη τραπεζικά blue chips, ιδιαίτερα στη μετοχή της Jumbo, με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν στο «πράσινο», με εξαίρεση ΟΤΕ, Coca-Cola, Τιτάνα και Folli-follie.

Ωστόσο η γενική εικόνα κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι, καθώς η συναλλακτικότητα παραμένει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που αποτυπώνεται στον τζίρο που αρνείται «πεισματικά» να ξεφύγει από τα επίπεδα του… Αυγούστου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η σχετικά μεγάλη αποχή των ξένων παιχτών, οι οποίοι δε ρισκάρουν να ποντάρουν σε μια αγορά που δεν «πείθει.» Ηεμπιστοσύνηστο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα, και πλέονημόνιμη επωδός των επενδυτών είναι το αν θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει εγκαίρως την υλοποίηση των προαπαιτουμένων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των2,8 δισ. ευρώ(της πρώτης αξιολόγησης) και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η αγορά θα "ξεκολλήσει" από τη συσσώρευση μόνο εάν έχουμε κάποια εξέλιξη στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ή αν εκδηλωθούν δραστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος των τραπεζών, τα προβληματικά δάνεια.

Στα της συνεδρίασης τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεκέρδη 0,27%στις562,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 560,86 μονάδων (+0,05%) και 564,96 μον. (+0,78%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα36,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 45,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,6 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,53%, στις 1.497,44 μονάδες, ενώ στο +0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 722,96 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 2,40% στις 648,26 μονάδες.

Στοταμπλότώρα,ΒιοχαλκοκαιEurobankήταν αυτές που έκαναν το καλύτερο φίνις στη σημερινή συνεδρίαση, κλείνοντας με κέρδη 5,17% και 4,04% αντίστοιχα, ενώ η προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού έφερε τη Λάμδα στο +3,49%. Κέρδη 2,27% σημείωσε ηΠειραιώς, στο +2,08% έκλεισε ηΕθνικήκαι ηAlpha Bankενισχύθηκε κατά 1,96%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν υψηλότερα.

Ανώτερα του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο και Grivalia, ενώ ήπια ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και Aegean. ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε χωρίς μεταβολή, με τη δεύτερη να ακολουθεί την ίδια "τακτική" για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.Στον αντίποδα, η Τιτάν και η Folli Follie έκλεισαν με απώλειες1,83% αμφότερες, ο ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,49%, ενώ οι ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν πτώση μικρότερη του 0,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ