ΧΑ: Ανέκτησε τις 560 μονάδες εν όψει του roadshow

ΧΑ: Ανέκτησε τις 560 μονάδες εν όψει του roadshow
Σε ρόλο οδηγού ο ΟΠΑΠ - Χαμηλός ο τζίρος - "Βουτιά" 10% για Aegean

Συνεδρίαση… μία από τα ίδια για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αυτή τη φορά έκλεισε με κέρδη –έστω και χαμηλά- «πιάνοντας» και πάλι το ψυχολογικό όριο των 560 μονάδων. Σε ρόλο οδηγού βρέθηκε ο ΟΠΑΠ, ο οποίος κατέγραψε σημαντικά κέρδη ακολουθούμενος από ΟΤΕ και Τιτάνα, ενώ ηπιότερα κέρδη σημείωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο τζίρος πάντως παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τη συναλλακτικότητα να είναι το λιγότερο… βαρετή, ενώ ο Γενικός Δείκτης σήμερα κυμάνθηκε στο ιδιαίτερα στενό εύρος των τριών με τεσσάρων μονάδων. Στα αρνητικά της ημέρας, «βουτιά» σχεδόν 10% κατέγραψε η μετοχή της Aegean, μετά και τα όχι τόσο ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες. Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά και η Attica Bank που απασχολεί τις τελευταίες μέρες την ειδησεογραφία και όχι μόνο.

Ειδικότερα, μετά και τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, η μετοχή επιστρέφει στην κανονικότητα, ενώ στο κλείσιμο έδειξε και σημάδια εξομάλυνσης. Πάντως, η γνώριμη εικόνα της αγοράς, αυτή της μεταβλητότητας και της διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος δεν άλλαξε σήμερα, καθώς οι βασικοί καταλύτες που θα κρίνουν την κίνησή της δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.

Η αγορά συνεχίζει να παρακολουθεί τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, η οποία έπρεπε να κλείσει τα προαπαιτούμενα για τηνυποδόση των 2,8 δισ. ευρώ στις 15 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει προχωρήσει την υλοποίηση (αλλά όχι την ολοκλήρωση) σε πολλά πεδία και οι δανειστές έχουν λάβει τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα κατατεθεί εφαρμοστικός με πολλά εξ αυτών εντός της εβδομάδος. Στο μεταξύ,σήμερα αρχίζει στο Λονδίνο το 11ο ετήσιο επενδυτικό roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνώνμε τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων και με τους συμμετέχοντες να καλλιεργούν προσδοκίες για αλλαγή της σημερινής, αδιάφορης, εικόνας τους ελληνικού χρηματιστηρίου.

Στους δείκτες τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεκέρδη 0,56%στις560,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 556,70 μονάδων (-0,14%) και 560,85 μον. (+0,61%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα27,9εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 37,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,84%, στις 1.489,48 μονάδες, ενώ στο -0,50% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 717,04 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 1,24% στις 633,04 μονάδες.

Στοταμπλό, η μετοχή του ΟΠΑΠ σήμερα υπεραπέδωσε, κλείνοντας με κέρδη 4,19%, πλησιάζοντας πλέον το κρίσιμο σημείο των 7,78 ευρώ. Άνω του 2% ήταν και τα κέρδη σε ΜΕΤΚΑ, Λάμδα, Alpha Bank, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Folli Follie, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Εθνική και ΟΛΠ. Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Στοναντίποδα, οι πιέσεις στη μετοχή τηςAegean, οδήγησαν τη μετοχή στο -9,58%, καθώς ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 23,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όπως έκανε γνωστό, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, στην εσωτερική αγορά δεν κατέστη δυνατή η μετακύλιση στον καταναλωτή τμήματος του αυξημένου ΦΠΑ, τον οποίο απορρόφησε η εταιρεία.

Μεαπώλειες που ξεπέρασαν το 1%έκλεισαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και ΔΕΗ, στο -0,5% διαμορφώθηκαν στο τέλος οι ΕΕΕ και Grivalia, ενώ οι ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ