ΧΑ: Υποτονική συνεδρίαση με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips
Κινούμενος σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος τιμών (5-6 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης «τερμάτισε» με αρνητικό πρόσημο τελικά, δεχόμενος πιέσεις από blue chips αλλά και τράπεζες, οι οποίες εμφάνισαν ωστόσο μια πιο μικτή εικόνα. Η νευρικότητα της αγοράς είναι εμφανής, και δε φαίνεται να μπορεί να «αποτιναχτεί», ελλείψει εμπιστοσύνης από μεριά της κυβέρνησης η οποία καθυστερεί συνεχώς στην υλοποίηση του Μνημονίου.
Η «αποχή» είναι επίσης ένα γεγονός, καθώς η συναλλακτικότητα –κι όλα αυτά εν όψει του roadshow- είναι εξαιρετικά (και αδικαιολόγητα) χαμηλή, κάτι που αποτυπώνεται στα πενιχρά επίπεδα τζίρου. Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μονάχα ελληνικό φαινόμενο, τουλάχιστον σήμερα, καθώς προσώρας, από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Αθήνα, η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει εκτός αγοράς, με χαρακτηριστική τη μείωση του τζίρου σε όλες τις μεγάλες αγορές της ηπείρου. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, ο τζίρος για παράδειγμα στο γερμανικό χρηματιστήριο είναι έως 50% μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Στους δείκτες τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεαπώλειες 0,36% στις 557,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 557,06 μονάδων (-0,44%) και 563,02 μον. (+0,63%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα27,92 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 36,17 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,1 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,70%, στις 1.477,06 μονάδες, ενώ στο -0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 720,66 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,55% στις 625,31 μονάδες.
Σε άλλα χρηματιστηριακά νέα, να σημειωθεί ότι σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης εκτόςEuro Stoxx 600για τις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ, με τις μετοχές να έχουν απωλέσει ένα ακόμη θετικό στοιχείο που είχαν έως τώρα. Και μπορεί σήμερα οι δύο πρώτες μετοχές να έδειξαν ότι μπορούν να κινηθούν υψηλότερα, αλλά χρηματιστηριακές πηγές σύστηναν ψυχραιμία, καθώς η επίδραση του rebalancing υπήρχε και σήμερα, γεγονός που φάνηκε και από την έντονη μεταβλητότητα που εμφάνισαν.
Στα θετικά νέα, ηCitigroupσήμερα έδωσε μια νότα αισιοδοξίας (μετά από εκείνη της Παρασκευής), τονίζοντας ότι αναμένονται πρωτοβουλίες για τη μείωση τωνμη εξυπηρετούμενων δανείωνσε τρία στάδια, μέσω της αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης, της διαγραφής και της πώλησης των NPLs. Μάλιστα, η Citigroup αναμένει 40%-50% μείωση των ελληνικών NPLs, 35%-40% μείωση στα ΝΡΕ μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.
Στοταμπλότώρα, το -4,38% τηςΠειραιώςπροβλημάτισε, μιας και η μετοχή έσπευσε να κατοχυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου της Παρασκευής, ενώ οι μετοχές τωνJumbo,ΟΠΑΠκαιΕλληνικώνΠετρελαίωνσημείωσαν απώλειες άνω του 2%, "συμβάλλοντας" στο αρνητικό πρόσημο της αγοράς. Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίου, ΟΤΕ και Aegean, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες ανώτερες του 1%, ενώ χαμηλότερη του 1% ήταν η πτώση σε ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Alpha Bank.
Μάλιστα, τόσο ηAlpha Bankόσο και ηEurobankήταν αυτές που τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης ηγούντο της ανόδου, φτάνοντας μάλιστα με τα κέρδη τους το +4%, με την πρώτη τελικά να κλείνει στο -0,66% και τη δεύτερη χωρίς μεταβολή. Αμετάβλητες έκλεισαν και οι Λάμδα και Τιτάν.
Στοναντίποδα, ηFolli Follieκαι ηΓΕΚ Τέρναέμειναν "πιστές" στην ανοδική τους τροχιά, κλείνοντας με κέρδη άνω του 2%, με την Εθνική να ακολουθεί το παράδειγμα τους, παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητά της. Με κέρδη 1,61% και 1,57% αντίστοιχα έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Motor Oil, ενώ κάτω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ.