XA: Ιδανικό φινάλε κόντρα στην ευρωπαϊκή "βουτιά"

XA: Ιδανικό φινάλε κόντρα στην ευρωπαϊκή "βουτιά"
Θεαματική «εκτόξευση» τζίρου με πρωταγωνιστές τα blue chips – Μικτά πρόσημα στις τράπεζες

Κι ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακυλάνε μετά το νέο πονοκέφαλο της Deutsche Bank η οποία καλείται να πληρώσει 14 δις. για την εμπλοκή της στην υπόθεση των στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να… ζει στο δικό του κόσμο (με τα δικά του προβλήματα), ή απλά να βρίσκεται ως συνήθως ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απέφυγε ή δεν απέφυγε τη «σφαίρα» από τη σημερινή παγκόσμια τραπεζική «αναμπουμπούλα». Άλλωστε ο τραπεζικός κλάδος σήμερα μοιράστηκε στα δύο, με Alpha Bank και Eurobank να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ στον αντίποδα Πειραιώς και Εθνική «κράτησαν» ισχυρή άμυνα. Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν ταblue chips, τα οποία κατά πλειοψηφία κατέγραψαν ισχυρά κέρδη και υψηλή συναλλακτικότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Coca-Cola η οποία έπεσε «θύμα» του… γνωστού profit-taking της Παρασκευής, μετά και τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδό της. Εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός σήμερα αποτέλεσε η θεαματική «έκρηξη» του τζίρου, ο οποίος «άγγιξε» τα 140 εκατ. ευρώ, υπερτετραπλάσιος απ’ ότι συνήθως. Έτσι λοιπόν, με μια καλή «μπάζα» στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η αγορά πέρασε τόσο τοtriple witchingόσο και τοrebalancingσχετικά ανώδυνα.

Πέρα από την...αναμενόμενη στάση αναμονής των επενδυτών κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση υπήρξαν σε δεύτερο επίπεδο νέα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον "συμπαθητικά". Αφενός τα αποτελέσματα εξαμήνου τουFolli-Follieέδειξαν ισχυρή δυναμική σε μια περίοδο που τα εταιρικά κέρδη επηρεάζονται αρνητικά από πολλούςπαράγοντες (φορολογία, μειωμένη ζήτηση, ανταγωνισμός, έλλειψη ρευστότητας κλπ) αφυπνίζοντας το θεσμικό κομμάτι της αγοράς αφετέρου οι ομολογιακές εκδόσεις δείχνουν προοδευτικά να προσελκύουν ενδιαφέρον.

Τόσο η αναχρηματοδότηση του ομολόγου τηςIntralotόσο και η επικείμενη έκδοση στο τέλος Σεπτεμβρίου της Housemarket (100% θυγατρική της Fourlis) δημιούργησαν κινητικότητα καθώς οι αποδόσεις των εκδόσεων υπερβαίνουν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά και τις αποδόσεις των κρατικών εντόκων γραμματίων.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Όσον αφορά τον «πονοκέφαλο» της Deutsche Bank, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε ότιο γερμανικός κολοσσός τηςDeutscheBankπρέπει να πληρώσει 14 δισ. δολ.για να διακανονίσει τις έρευνες που γίνονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης,με την γερμανική τράπεζα να απαντά ότι δεν έχει καμία πρόθεσηνα καταλήξει σε διακανονισμό των πιθανών αστικών απαιτήσεων κοντά στο εν λόγω ποσό, αλλά σε πολύ μικρότερο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η DB είχε 5,5 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για νομικές διαδικασίες για την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου και έχει ανακοινώσει ότι περιμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος αυτός πονοκέφαλος με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο γερμανικός κολοσσός,έστειλε την μετοχή του 8%-9% χαμηλότερατόσο στο γερμανικό χρηματιστήριο όσο και στις ΗΠΑ, παρασύροντας μαζί του και τις υπόλοιπες μετοχέςτου χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν μέσωανησυχιών ότι τα πρόστιμα θα έχουν συνέχεια, φέρνοντας τις τράπεζες με νέες ανάγκες αντλήσεις κεφαλαίων σε ένα ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον.

Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνες και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οιBarclays PLC, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG και Royal Bank of Scotland Group,με αποτέλεσμα οιμετοχές τους σήμερα να βυθίζονται με απώλειες που αγγίζουν το 6%.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 6%,τις μεγαλύτερες από το Brexit, ενώ η πτώση στους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τα μέσα Ιουνίου. Πιέσεις σημειώνονται και στην Wall Street με τις μετοχές της Goldman Sachs και της JPMorgan να υποχωρούν πάνω από 1%.

Όσον αφορά τους δείκτες, οπανευρωπαϊκός Stoxx 600υποχωρεί κατά 0,12%, αδυνατώντας να διατηρήσει το θετικό κλίμα που επικράτησε στη Wall Street και έπειτα στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές στην Ευρώπη φαίνονται να διατηρούν περισσότερο επιφυλακτική στάση, εν αναμονή της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, την επόμενη εβδομάδα, σε μια συνάντηση που θα καθορίσει εάν η αύξηση των επιτοκίων θα έλθει αυτόν τον μήνα ή θα παραπεμφθεί για τον Δεκέμβριο.

Σταταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100, με θετική "στροφή", ενισχύεται κατά0,16%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,18% και ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,29%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 1,43% χαμηλότερα, ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει πτώση 0,42% και ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί κατά 1,12%.

Στα... δικά μας

Πίσω στη συνεδρίαση, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεκέρδη 1,37% στις 559,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 548,72 μονάδων (-0,58%) και 559,50 μον. (+1,37%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα139,80εκατ. ευρώ, οόγκοςανήλθε στα156,02εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,3 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 1,09%, στις 1.487,46 μονάδες, ενώ στο +1,77% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 721,10 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,12% στις 628,77 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδαςο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,29%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 7,59%.

Στοταμπλότώρα, η κίνηση τηςΠειραιώς, από το -3,10% ενδοσυνεδριακά, να κλείσει στο +6,20% άλλαξε τις ισορροπίες στην αγορά, ενώ θετική ήταν η συμβολή του +5,40% τηςFolli Follie. Άνω του 4% ήταν τα κέρδη σεJumbo, Aegean,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, οΟΠΑΠκαι η Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη 3,70% και 3,92% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σεΕθνική, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και ΔΕΗ. Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia.

Στον αντίποδα, ηEurobank, αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον κλοιό των πωλητών, κλείνοντας με απώλειες 5,81%, ηΕΕΕτην ακολούθησε κλείνοντας στο -2,37%, ενώ ηAlpha Bankυποχώρησε κατά 1,31%, περνώντας με μικρές σχετικά απώλειες το rebalancing της αφαίρεσης από τον δείκτη EuroStoxx 600. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ