ΧΑ: Με χαμηλές απώλειες τη... γλίτωσε η αγορά

ΧΑ: Με χαμηλές απώλειες τη... γλίτωσε η αγορά
Coca-Cola και ΟΠΑΠ βάλανε "πλάτη" στην τραπεζική πτώση

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες να αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο μετά το -0,05% και -0,15% των δύο τελευταίων ημερών, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,76% αυτή τη φορά, φθάνοντας μια «ανάσα» πριν το βασικό ψυχολογικό στήριγμα των 550 μονάδων. Πρωταγωνιστής της πτώσης ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με πρώτη και κύρια την Alpha Bank που κατέγραψε απώλειες άνω του 7%, και μοναδική εξαίρεση την Πειραιώς που τις περιόρισε κάπως. Από τον μη τραπεζικό 25άρη οι περισσότερες μετοχές και blue chips δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με μοναδικά στηρίγματα ΟΠΑΠ και Coca-Cola, με την τελευταία ειδικά να «μάχεται» μόνη κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, κι όλα αυτά εν όψει της αυριανής, τελευταίας, ημέρας για rebalancing πριν τις αλλαγές του EuroStoxx 600.

Ειδικότερα, από την έναρξη της συνεδρίασης της19ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή της Δευτέρας, θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Stoxx στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με τις οποίες αφαιρούνται από το δείκτηEuro Stoxx 600οι μετοχές των Alpha Bank, OTE και Eurobank, σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη στις 10 Μαΐου.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις που βαραίνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, τα μηνύματα που λαμβάνει η αγορά από το μέτωπο τηςδιαπραγμάτευσηςδεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Στα μέτωπα του υπερταμείου και της αγοράς ενέργειας προστέθηκαν νέα "αγκάθια" των ενστάσεων για την εξοικονόμηση δαπανών, για το αναπτυξιακό ταμείο, για τηνbad bankκαι για τα επιδόματα.

Την ίδια ώρα, με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών μεταβαίνουν στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής και τα στελέχη των εισηγμένων που θα συμμετάσχουν στο11ο Ετήσιο Επενδυτικό Forumπου διοργανώνει ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στα της συνεδρίασης τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισεμε απώλειες 0,76%στις551,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 550,58 μονάδων (-1%) και 559,65 μον. (+0,63%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα37,7εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 42,77 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12 εκατ. τεμάχια (στην Εθνική τα 8 εκατ.) Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,80%, στις 1.471,47 μονάδες, ενώ στο -0,80% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 708,56 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με πτώση 4,53% στις 629,55 μονάδες.

ΗCoca-Cola(+3,73%) απέμεινε μόνη της σήμερα, με ελάχιστες βοήθειες από επιλεγμένες μετοχές, να προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες του γενικού δείκτη, με την αγορά όμως να έχει άλλη άποψη. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή της ΕΕΕ στον γενικό δείκτη ξεπερνάει το 12,6% και στον FTSE 25 το 21,1%, έχοντας τον υψηλότερο μεταξύ των υπολοίπων μετοχών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τόσο ηCredit Suisseόσο και ηJP Morganαναβάθμισαν τη σύσταση της μετοχής τηςCoca Cola Hellenicπου διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε outperform από neutral. Η τιμή του Λονδίνου δεν έχει διαφορά με την τιμή της Αθήνας, με την τιμή στόχο στις 1.900 πέννες, να εκφράζεται σε ευρώ κοντά στα 23 ευρώ.

Ο τίτλος τουΟΤΕ (-0,64%)συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αφήνοντας πίσω του και την στήριξη των 7,83 ευρώ, οπότε η επόμενη μεγάλη μάχη θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 7,50 ευρώ.

Στουπόλοιπο ταμπλό, αξίζει να σημειωθούν το -3,41% για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το -3,91% για την Jumbo, το -2,48% για την Viohalco και το -2,64% για την ΕΧΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ