ΧΑ: Ήπια πτώση με πιέσεις από blue chips

ΧΑ: Ήπια πτώση με πιέσεις από blue chips
Κράτησαν άμυνα οι τράπεζες - Ελαφρά "τσιμπημένος" ο τζίρος

Υπό μερικό «έλεγχο» τέθηκε η σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,05%. Αιτία του αρνητικού προσήμου υπήρξαν ορισμένα επιλεγμένα blue chips που λειτούργησαν ως «βαρίδια», με εντονότερες πιέσεις από ΟΤΕ. Ωστόσο οι τράπεζες «βγάλανε» άμυνες αντισταθμίζοντας τις απώλειες στον μη τραπεζικό 25άρη, υποβοηθούμενες και από το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές. Ωστόσο το γενικότερο κλίμα στην εγχώρια αγορά κάθε άλλο παρά θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η νευρικότητα και εσωστρέφεια δείχνουν να επιμένουν. Μοναδικό θετικό χαρακτηριστικό, ο ελαφρά αυξημένος τζίρος σήμερα, που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά, η διακύμανση των Alpha Bank και Πειραιώς σήμερα ξεπέρασε το 3%. Αυτήν τη στιγμή, το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες προς μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 54,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 28% είναι "κόκκινα". Αντιστοίχως, προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν δοθεί δάνεια 39,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% είναι "κόκκινα", ενώ "κόκκινα" είναι επίσης το 66% των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, δύο κατηγορίες με ύψος τραπεζικού δανεισμού 24,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εξελίξεις, για την πρώτη συστάδα (των 13 μέτρων που αποτελούν "ουρά" της α' αξιολόγησης) στην Κυβέρνηση επιμένουν ότι χρόνος δεν υπάρχει και αναζητείται η εύρεση γρήγορης συμφωνίας, το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου, αφενός για να μη σημειωθούν καθυστερήσεις στην εκκίνηση της β' αξιολόγησης αφετέρου για να μπει χρήμα στα κρατικά ταμεία, τα οποία "στεγνώνουν" επικινδύνως.

Στο μεταξύ, οι εισηγμένες που θα συμμετάσχουν στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο βρίσκονται σε σχετικές "προετοιμασίες" προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Επισήμως το roadshow ξεκινάει στις 20 Σεπτεμβρίου, με την εικόνα που έχουν 29 εισηγμένες που θα συμμετάσχουν είναι ναι μεν θετική, αλλά όχι στα επίπεδα προηγούμενων roadshow.

Στους δείκτες τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες0,05%στις556,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 554,69 μονάδων (-0,46%) και 561,56 μον. (+0,77%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα50,6εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 104,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 50 εκατ. τεμάχια (στην Κύπρου τα 45,3 εκατ.).

Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 1.487,81 μονάδες, ενώ στο +0,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 703,06 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 1,24% στις 661,48 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, μεγάλο βαρίδι στη σημερινή συνεδρίαση ήταν μεταξύ άλλων η μετοχή τουΟΤΕ, η οποία έκλεισε με απώλειες 3,39%, κλείνοντας ένα τετραήμερο σημαντικής πτώσης, της τάξεως του 9,7%. Εκτός της μετοχής του ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες 2,79%, η Βιοχαλκο στο -1,64%, ενώ ήπιες ήταν οι απώλειες σε Folli Follie, Motor Oil, Grivalia, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ και Λάμδα.

Στοναντίποδα, η Eurobank και η Εθνική ήταν αυτές που αντιστάθμισαν τις απώλειες των πρώτων, καταγράφοντας κέρδη 2,19% και 2,16% αντίστοιχα, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμη υψηλότερα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΕΕΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ